Το Βρετανικό υποβρύχιο «TRIUMPH» εντοπίστηκε στο Αιγαίο

Έπειτα από πολυετή έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό η καταδυτική ομάδα του «Planet Blue- Diving Center»ανακάλυψε το βυθισμένο βρετανικό υποβρύχιο «Η.Μ.S. TRIUMPH».

Ίσως το πιο σημαντικό ναυάγιο, στην διάρκεια των ερευνών του το χαρακτηρίζει ο Κώστας Θωκταρίδης, εκπαιδευτής δύτης και ιδρυτής του «Planet Blue- Diving Center». Και αυτό γιατί το υποβρύχιο συνοδεύεται από μια συγκλονιστική ιστορία, άγνωστη στους πολλούς.

Ναυπηγημένο το 1937 το σκάφος είχε αναλάβει πολλές αποστολές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, απεγκλωβίζοντας και μεταφέροντας βρετανούς στρατιώτες από την Ελλάδα προς την Μέση Ανατολή.

Την ώρα που οι Γερμανοί έμπαιναν στην Ελλάδα το υποβρύχιο περιπολούσε στα νησιά αποβιβάζοντας στρατιώτες και βυθίζοντας εχθρικά σκάφη.

Το Βρετανικό υποβρύχιο «TRIUMPH» εντοπίστηκε στο Αιγαίο

Ο κ. Θωκταρίδης, εξιστορεί μια περιπετειώδη ιστορία, που περνά από την Αντίπαρο (μια υπόθεση που κρύβει πολλά, σε σχέση με τον ρόλο που έπαιξαν κάποιοι κατ’ όνομα Έλληνες, με μεγάλο θράσος), το αρχείο George Atkinson, τον λαθρέμπορο Χάρη Γραμματικάκη, τα έγγραφα της SOE και το τμήμα του γραφείου Πολέμου MI9.

Τον Νοέμβριο του 1941 το  “Triumph” ήταν έτοιμο να κατευθυνθεί προς την Βρετανία, όταν πήρε εντολή να αναλάβει μια τελευταία περιπολία, με επίκεντρο την προσγείωση και την παραλαβή μιας ομάδας πρακτόρων στην Ελλάδα. Τα ίχνη του χάθηκαν λίγο πριν τις 23 Ιανουαρίου 1942, σύμφωνα με σήμα του Βρετανικού Ναυαρχείου, που αναφέρει ότι «το Triumph πρέπει να θεωρείται απολεσθέν μετά από περιπολία στο Αιγαίο».

Το Βρετανικό υποβρύχιο «TRIUMPH» εντοπίστηκε στο Αιγαίο

Η αναζήτηση του έγινε στόχος ζωής για τον κ. Θωκταρίδη, που κατάφερε να εντοπίσει το κουφάρι του σκάφους. Έπειτα από έλεγχο των θαλασσίων ναρκοπεδίων διαπιστώθηκε ότι μεταξύ Σουνίου, Κέας και Κύθνου, σε βάθος 203 μέτρων, έκειτο το ναυάγιο του TRIUMPH, που έγινε ο υγρός τάφος για τους 64 άνδρες του πληρώματος του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος