Το «Tempest Project» στα 57α Δημήτρια

Στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται στις 8 και 9 Οκτωβρίου, 21.00, στο Βασιλικό Θέατρο το «Tempest Project», η τελευταία παραγωγή του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη Πήτερ Μπρουκ, που πέθανε στις 2 Ιουλίου. Είναι μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Bouffes Du Nord, Παρίσι και της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Αθήνα.
Το «Tempest Project» του Πήτερ Μπρουκ, είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα έργο που απασχόλησε τον Μπρουκ σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία στην Αγγλία από το 1957 (με τον Τζον Γκίλγουντ) αλλά και αργότερα, τις δεκαετίες που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία, όπου ίδρυσε το International Centre of Theatre Research (ICTR), στην περίφημη θεατρική του στέγη στο ιστορικό θέατρο του Παρισιού Bouffes du Nord,που του παραχωρήθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας έργα που άλλαξαν το διεθνές Θεατρικο τοπίο. Λίγο πριν κλείσει οριστικά την εκπληκτική του διαδρομή καταπιάστηκε για μια ακόμα φορά με το τελευταίο έργο του κορυφαίου βάρδου, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα θεμελιώδη θέματα που τον απασχόλησαν στις σημαντικότερες τραγωδίες, στα ιστορικά δράματα αλλά και στις κωμωδίες του.
Στην «Τρικυμία», ο μαγικός κόσμος των υπερφυσικών δυνάμεων συναντά τον πραγματικό κόσμο και ο ανυπέρβλητος ποιητής θέτει για μια ακόμα φορά τα αξεδιάλυτα ερωτήματα της ταυτότητας, της ετερότητας, της αγάπης και της εκδίκησης, της συγχώρεσης. Πάνω απ’ όλα, το ζήτημα της ελευθερίας: ατομική, κοινωνική, πολιτική.
Στην τελευταία αυτή διασκευασμένη και ιδιαίτερα σύντομη αλλά περιεκτική εκδοχή του, ο Μπρουκ βασίστηκε στην γαλλική μετάφραση/κείμενο του Jean Claude Carriere και μετά από χρόνια ενασχόλησης με το αινιγματικό έργο με τον περίπλοκο μύθο, καταφέρνει να παραδώσει μια παράσταση που συνδυάζει την πεμπτουσία του αξεπέραστου ποιητή με τον οικουμενικό χαρακτήρα και τον βαθύ λυρισμό, όπως έγραψε η γαλλική κριτική.
Διασκευασμένη από τον ίδιο τον Μπρουκ και τη μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία σαράντα χρόνια Marie-Hélène Estienne, η παράσταση χαρακτηρίζεται από εφευρετικότητα, διαύγεια, ταπεινοφροσύνη και βαθιά ευαισθησία. Είναι η πεμπτουσία του απλού θέατρου που ο Μπρουκ υπηρετούσε πιστά. Η συγκεκριμένη εκδοχή της ‘Τρικυμίας’ του Σαίξπηρ είναι το αποτέλεσμα δουλειάς αρκετών workshops, από όπου αναδύθηκε ένα πιο σύντομο και πιο προσιτό έργο.
Η μαγεία του κενού είναι ίσως ένας από τους λόγους που θελήσαμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας συμπυκνωμένης ‘Τρικυμίας’ με τίτλο Tempest Project” Ελπίζω να αποδειχθεί εξίσου συγκινητική.” τονίζει ο Peter Brook και συνεχίζει.”. Όμως το κύριο θέμα του έργου είναι η Ελευθερία… ‘Έννοια που αντηχεί δια μέσου των αιώνων……..”
Η πολυπολιτισμικότητα που διακρίνει το Bouffes du Nord αλλά κυρίως τον Μπρούκ φέρνει στη σκηνή έξι σημαντικούς διεθνείς ηθοποιούς, τους Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Meaniglio, Marilu Marini και Ery Nzaramba, που κινούνται μεταξύ του μπουρλέσκ και της τραγικότητας, χαρακτηριστικά του ανθρωποκεντρικού και αντιρατσιστικού θεάτρου του Μπρουκ. Ένα σπουδαίο θεατρικό γεγονός με αξεπέραστες στιγμές. Η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια φέρουν την υπογραφή της Harué Momoyama.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2022 στο Βασιλικό Θέατρο. Καθώς ο σπουδαίος Άγγλος σκηνοθέτης του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου Πήτερ Μπρουκ έφυγε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία ενενήντα επτά ετών, η παράσταση αναπόφευκτα αποτελεί φόρο τιμής στον σπουδαίο θεατράνθρωπο με τη διαχρονική ματιά και την τεράστια συμβολή στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο Peter Brook μας χάρισε μια ζωντανή παραμυθένια “Τρικυμία” τσέπης / Le Figaro
Συντελεστές
Διασκευή και σκηνοθεσία / Adaptation and stage direction: Peter Brook and Marie-Hélène Estienne από το Γαλλικο κείμενο του Jean Claude Carriere. after Jean Claude Carriere’s French Version
Φωτισμοί / Lighting: Philippe Vialatte
Τραγούδια / Songs: Harué Momoyama
Σκηνικά αντικείμενα και κοστούμια / Scenic elements and costumes:
Peter Brook, Marie-Hélène Estienne
Τεχνικός Διευθυντής / Technical Director: Philippe Vialatte
Βοηθός διευθυντή σκηνής / Stage director assistant: Marta Tkaczuk
Φωτογραφίες: Pascal Victor, Marie Clauzade, Pascal Gely, Philippe Vialette
Με τους / With: Sylvain Levitte, Paula Luna, Fabio Maniglio, Luca Maniglio
Marilù Marini, Ery Nzaramba

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος