Εκεί όπου ξεδιπλώνεται η ομορφιά της φύσεως, κρύβεται ένας μικροσκοπικός θηρευτής από το φυτικό βασίλειο, που καταβροχθίζει ζωντανούς οργανισμούς.
Ζεί ή ευδοκιμεί στα νερά της λίμνης των Πρεσπών και προς το παρόν εμπλουτίζει την υδροβιότοπο.
Ο Φανούριος-Νικόλαος Σακελλαράκης, συνεργάτης της εταιρείας προστασίας Πρεσπών, διευκρινίζει ότι με την σαρκοφάγα φύση του το φυτό καταναλώνει ζωοπλαγκτόν, μικρές προνύμφες εντόμων, μικρά σαλιγκάρια, δίπτερα και ότι άλλο αντίστοιχου μεγέθους κινείται στο υγρό βασίλειο των καλαμιώνων, εφ’ όσον επικρατούν θερμοκρασίες τουλάχιστον 20 βαθμών Κελσίου. Δεν πρόκειται για κάτι ξενόφερτο, αλλά ένα είδος της αυτοφυούς, αυτοχθόνου χλωρίδας.
Μια παγίδα δυο- τριών χιλιοστών που εγκλωβίζει την τροφή του με ταχύτητα 10-20 millisecond και καταφέρνει να εκμεταλλεύεται το περιβάλλον για να μπορεί να επιβιώνει.
Στην Ελλάδα το φυτό έχει εντοπιστεί από το 1908, στην κοιλάδα του Αξιού στην Μακεδονία και το 1985 έπειτα από μακροχρόνια μελέτη παρουσιάστηκε από τον διδακτορικό φοιτητή Γιώργο Παυλίδη. Έκτοτε κίνησε το ενδιαφέρον των ειδικών, αλλά είναι πολύ σπάνιο καθώς βρίσκεται σε έναν ιδιαίτερο βιότοπο, δεν έχει ρίζες και πλέει στο νερό.
Εντοπίζεται μέσα σε καλαμιώνες και όχι σε ανοικτές υδάτινες επιφάνειες. «Είναι εκπληκτικός ο μηχανισμός προσαρμογής του στο περιβάλλον, της φυσιολογίας και της εντυπωσιακής ταχύτητος στις κινήσεις του», όπως λέει ο κ. Σακελλαράκης.
Ο σαρκοφάγος κυνηγός εντοπίζεται στην Ελλάδα μόνον στο Εθνικό πάρκο Πρεσπών και το μέλλον του εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στα κλειστά λιμναία συστήματα.
Οι περισσότεροι πληθυσμοί έχουν εξαφανιστεί η περιοριστεί, αλλά καθώς τα φυτά κολλάνε στα πόδια ενός πουλιού μεταφέρονται στον επόμενο υδρόβιο προορισμό, με αποτέλεσμα, οι περισσότεροι πληθυσμοί τους να εντοπίζονται κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών των πτηνών.
Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό το “τέρας της Πρέσπας”, είναι μάλλον ένας ευφημισμός, διότι ουδόλως ανταποκρίνεται στο μέγεθος ή τις δυνατότητες ενός θηρίου και είναι πιο εύκολος ως ονομασία από το επιστημονικό του Aldrovanda vesiculosa.
Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Patrick Grillas και του Νίκου – Φανούριου Σακελλαράκη, συνεργάτη Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος