Δεν έφταναν τα προβλήματα με την κλιματική αλλαγή που ταλαιπωρούν τους αγρότες στον Έβρο, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις επιδρομές αγριογούρουνων.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, καταγράφει τις καταστροφές στις καλλιέργειες σιτηρών και στα κηπευτικά.
Αποτελούν μάστιγα εξηγεί ο Νόντας Τερζής – Πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Μέσα σε λίγες ημέρες επέδραμαν στα ηλιόσπορα, στο χωρίο Άβαντας μετά σε μποστάνια, ενώ καθημερινά αναζητούν τροφή μέσα στα χωριά
Λόγω των μεγάλων πυρκαγιών δεν βρίσκουν πλέον τροφή στο δάσος και κατεβαίνουν χαμηλά στα πεδινά.
Ο κ. Τερζής, αναφέρει ότι οι αγριόχοιροι κινούνται σε ομάδες και σήμερα το πρωί έπεσαν επάνω σε όχημα στην Άμφια, βορειοδυτικά των Σαππών.
«Ο δασάρχης είναι θετικός ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να απομακρυνθούν τα ζώα από τα χωριά και τους οικισμούς», κάτι το οποίο σύμφωνα με τον κ. Τερζή σημαίνει το κυνήγι τους.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους και δη τους κυνηγούς αφορά τον νόμο 4830/2021, ο οποίος αναφέρεται στο νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς συμπεριλαμβανομένων των κυνηγετικών σκύλων και περιλαμβάνει το πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ”. «Εάν το τετράποδο ενός κυνηγού βρεθεί χωρίς τσιπάκι τότε αφαιρείται η κυνηγετική άδεια για δυο χρόνια, ενώ για ένα ζώο συντροφιάς επιβάλλεται ένα απλό πρόστιμο», αναφέρει ο κ. Τερζής.
Με τις νέες διατάξεις μειώνεται, ειδικά για τους κυνηγούς, το οικονομικό κόστος που αφορά στην υποχρέωση αποστολής του DNA, για κάθε σκύλο που επιθυμούν να εξαιρεθεί της υποχρεωτικής στείρωσης, όπως ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα. Επίσης, τα όποια πρόστιμα και οι διοικητικές ποινές αναστέλλονται και θα αρχίσουν να επιβάλλονται στους παραβάτες μετά την 1η Ιουλίου του 2025, ενώ ακόμα και μετά από αυτήν την ημερομηνία παρέχονται οικονομικές «εκπτώσεις» στους παραβάτες που θα σπεύσουν να συμμορφωθούν. Σύμφωνα όσα υποστηρίζουν οι κυνηγοί υποχρεώνει σε στειρώσεις, τα ζώα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ειδικά για τους κυνηγούς που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τον κυνηγετικό τους σκύλο, το παράβολο για τη λήψη και αποστολή DNA μειώνεται στα 40 ευρώ από τα 135 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος . Συνυπολογίζοντας και την ανώτατη αμοιβή των 50 ευρώ για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η λήψη βιολογικού υλικού και διεκπεραίωση τους προς το αρμόδιο εργαστήριο, θα διαμορφώνει ένα μέγιστο κόστος 90 ευρώ ανά κυνηγόσκυλο, αντί 160 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
Σε άλλες χώρες όπως στην Γερμανία, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση μικροτσίπ, το οποίο περιέχει έναν μοναδικό 15ψήφιο κωδικό που καταχωρείται δωρεάν στο FINDEFIX, το μητρώο κατοικίδιων ζώων της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ευημερίας των Ζώων, που λειτουργεί για περισσότερα από 40 χρόνια. Το ίδιο ισχύει στην Αυστρία από το 2010, ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι εκτός ΕΕ. Η μόνιμη ταυτοποίηση με την τοποθέτηση μικροτσίπ όλων των σκύλων είναι υποχρεωτική σε εθνικό επίπεδο σε 24 κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την επανένωση των ανθρώπων με τα ζώα τους σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής, αλλά και για την ανίχνευση της εξάπλωσης ασθενειών που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία ζώων ή ανθρώπων, καθώς και για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.[1] Υπάρχει λοιπόν και ο οικονομικός παράγοντας. Με σχεδόν έξι εκατ. σκύλους σε ζήτηση κάθε χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ, το 79% προέρχεται από μη επαληθευμένες πηγές. Με μια συντηρητική εκτιμώμενη τιμή αγοράς 800 ευρώ ανά κουτάβι, οι σκύλοι που προέρχονται από μη επαληθευμένες πηγές συνιστούν έως και 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε απώλεια εσόδων και ΦΠΑ ετησίως.[2] Τα κυνηγετικά σκυλιά αναγνωρίζονται με το μικροτσίπ σταματούν οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις, παύει το παράνομο εμπόριο και τα κέρδη, με μη καταγεγραμμένες υιοθεσίες και συναλλαγές.
[1] Agriculture Committee votes on first EU rules on welfare of dogs and cats, 03-06-2025, https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20250602IPR28706/agriculture-committee-votes-on-first-eu-rules-on-welfare-of-dogs-and-cats
[2] The EU could save Member States billions with mandatory registration of cats and dogs, 1 April 2025, https://www.eurogroupforanimals.org/news/eu-could-save-member-states-billions-mandatory-registration-cats-and-dogs
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος