Το πρώτο μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων

Με μια τεράστια παράδοση στην αλιεία η Ελλάδα για πρώτη φορά το 2001 απέκτησε μουσείο, όπου εκτίθενται τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από τους ψαράδες τα τελευταία 100 χρόνια.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης, ξεναγεί τους τηλεθεατές σε ένα χώρο, όπου η μυρωδιά της θάλασσας μπλέκεται στα δίχτυα της μνήμης.

Ο Μανώλης Καρράς, δήμαρχος Νέας Προποντίδας, εξηγεί πως άγνωστες πτυχές της αλιευτικής διαδικασίας σε εποχές που τα μέσα πλοήγησης και αλιείας ήταν περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Το πρώτο μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων

Το μουσείο είναι δημοτικό και έχει την μεγάλη συνδρομή του ναυτικού ομίλου Μουδανιών, λέει ο δήμαρχος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον πρόεδρό του, που προσέφερε μια σημαντική συλλογή κοχυλιών και οστράκων, αλλά και συνέβαλε στη διάσωση παλιών αλιευτικών εργαλείων και ναυτικών οργάνων.

Αγκίστρια, καμάκια, πυροφάνια, παραγάδια, εξοπλισμός καταδύσεων, μακέτες απεικόνισης τρόπων αλιείας, εργαλεία ναυσιπλοΐας, υπενθυμίζουν την αίγλη που ασκεί η θάλασσα και τους κινδύνους που κρύβει.

Το πρώτο μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων

Το 90% των κατοίκων είναι πρόσφυγες που έφτασαν στην ακτή των Μουδανιών από την Προποντίδα της Μικράς Ασίας, και το μόνο που ήξεραν στην πατρίδα τους ήταν το ψάρεμα. Μαζί με τις μνήμες τους κουβάλησαν και τα εργαλεία της δουλειάς τους. Ο τόπος τους ταίριαξε και εκεί ξεκίνησαν από την αρχή, αναφέρει ο κ. Καρράς. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ο μπουγιαντές, ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί που χρησιμοποιούσαν στην θάλασσα του Μαρμαρά και το έκαναν γνωστό στην νέα τους πατρίδα.

Με την συνδρομή του μουσείου Γουλανδρή, έχει μια αξιοζήλευτη παρουσίαση των εκθεμάτων. Ναυάγια, και όλος ο θαλάσσιος πλούτος προβάλλονται σε βίντεο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Βυθού, που λειτουργεί στο μουσείο.

Το πρώτο μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων

Στο κέντρο των Μουδανιών, μαθητές σχολείων, ερευνητές και ειδικοί έχουν την δυνατότητα να ρίξουν μια ματιά στον άγνωστο βυθό, που αποκαλύπτει τα μυστικά του. Το μουσείο λειτουργεί δωρεάν καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, ενώ τα Σαββατοκύριακα μπορεί να ανοίξει για εκείνους τους επισκέπτες που θα επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος