Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη

Η Κρήτη ετοιμάζεται για ακόμη μια χρονιά να κατακλυστεί από επισκέπτες και αναβαθμίζει το τουριστικό της προϊόν.

Η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου, που θα προσελκύει τους λάτρεις των καταδύσεων ήταν μια πρόταση, που θα περιλαμβάνεται πλέον στους τουριστικούς οδηγούς. Ωστόσο, ένα τεχνητό καταδυτικό πάρκο χρειάζεται πολύ δουλειά για να γίνει πραγματικότητα.

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φανή Καλαθάκη, στον δήμο Μινώα Πεδιάδας στην ορεινή περιοχή της Κρήτης, παρακολουθεί σε ένα μάλλον σεληνιακό τοπίο την ολοκλήρωση ενός σχεδίου που αφορά την θάλασσα.

Εκεί έχει κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα, το σκηνικό, το οποίο θα ποντιστεί στον βυθό και όπου ψάρια και θαλάσσιοι οργανισμοί θα δημιουργήσουν τις φωλιές τους, θα κατοικήσουν. Πρόκειται για μια παγκόσμια πατέντα σημειώνει ο Κώστας Ντούνας, ερευνητής, επιστημονικός υπεύθυνος τεχνοβλαστού ΕΛΚΕΘΕ, και αναλαμβάνει να εξηγήσει την διαδικασία πόντισης 40 υφάλων στον θαλάσσιο χώρο της Σταλίδας στον Δήμο Χερσονήσου.

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη

Ένα δίκτυο καταδυτικών πάρκων θα πλαισιώσουν σταδιακά τον θαλάσσιο χώρο της χώρας. Ένα πάρκο έκτασης 60 στρεμμάτων στον Ομπρός Γιαλό Αποκόρωνου Χανίων και ένα στις Γούρνες στην βόρεια παραλία της Κρήτης κοντά στο Ηράκλειο, αποτελούν την αρχή ενός σχεδίου, που θα δώσει ζωή στους κατοίκους του θαλάσσιου βυθού και θα τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.  

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε είναι μοναδική. Όπως επισημαίνει ο κ. Ντούνας, είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια στην Ελλάδα και ίσως στον κόσμο. Πρόκειται για μια πατέντα της εταιρείας, που εφαρμόζεται έπειτα από περίπου δέκα χρόνια μελετών και δοκιμών σε φυσικό περιβάλλον. «Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον και ακολουθείται με ευλάβεια η εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία».

Υπάρχει έλλειψη κατοικιών στο βάθος της θάλασσας και αμέσως τα ψάρια φρόντισαν να κατοικήσουν και να δώσουν ζωή. Σε ομάδες τεχνητών υφάλων με διαφορετικές συνθέσεις φιλοξενούνται διαφορετικά είδη. Κάθε ύφαλος είναι διαφορετικός από τους άλλους. «Π.χ. ένας ροφός, μια στείρα πηγαίνουν σε κάποια αμμούδα, όπου γίνονται τροφή μεγαλύτερων θηρευτών. Με τους υφάλους προσφέρεται ένα καταφύγιο για τα ψάρια που μπορούν να πολλαπλασιαστούν με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη

Στόχος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι να αποσυμφορηθούν άλλες περιοχές με βαρύ φορτίο επισκεπτών-καταδυτών για να μην εξελιχθούν οι βυθοί των θαλασσών όπως οι υπερπλημμυρισμένες από τουρίστες παραλίες.  

Θα μπορούσε να λεχθεί ότι τρόπον τινά θα είναι ένα ανοικτό θαλάσσιο ενυδρείο, το οποίο μετά την αρχική τοποθέτηση των τεχνητών υφάλων θα αναλάβει να το εμπλουτίσει η φύση.

Οι νέες ιδέες που εφαρμόζονται στην Κρήτη συμβαδίζουν με τα επιστημονικά δεδομένα και οι όποιες παρεμβάσεις σέβονται το περιβάλλον, την ισορροπία του οικοσυστήματος και  την βιωσιμότητα των ειδών. Το αποτέλεσμα θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες.

Φωτογραφίες: Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος