Μια ιδέα και η ανάγκη οικονομικής επιβίωσης έδωσε το έναυσμα για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος. Το πρώτο ελληνικό ρούμι παρασκευασμένο 100% από φυσικά υλικά είναι γεγονός.
Μια ομάδα γυναικών δημιούργησε έναν συνεταιρισμό και άρχισε να καλλιεργεί, στην αρχή λίγα στρέμματα και διστακτικά, αργότερα πιο εντατικά.
Η Αναστασία Αμανατίδου, πρόεδρος του Κοιν.Σ.Επ. Γενισέας, εξηγεί πως το ρούμι προέκυψε στην πορεία. Η καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου άρχισε το 2006. Το ζαχαροκάλαμο ήταν ένα προϊόν που είχε εγκαταλειφθεί, καθώς οι κάτοικοι της Ξάνθη είχαν στραφεί σε άλλες ασχολίες, λιγότερο κουραστικές.
Ωστόσο, ανάγκα και θεοί πείθονται. Από την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου παρήγαγαν πετιμέζι και η συνέχεια ήταν το ρούμι. Πειραματισμοί και πολύ δουλειά έδωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Δεν υπήρχε κωδικός για να παραχθεί ρούμι στην Ελλάδα, αλλά η συνάντηση με τους κατάλληλους ανθρώπους την σωστή στιγμή άνοιξε νέες προοπτικές, αναφέρει η κ. Αμανατίδου. Ήταν η αποσταγματοποιία -ποτοποιία “Dorodouli” από την Θεσσαλονίκη, που έδωσε υπόσταση στην ιδέα. Έπειτα από δύο χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών η νομοθεσία έδωσε την άδεια και οι γυναίκες της Κοιν.Σ.Επ. προσδοκούν το ρούμι από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου να κατοχυρωθεί ως ελληνικό προϊόν, να πάρει την σφραγίδα Π.Ο.Π. Ήδη το προϊόν έχει λάβει την έγκριση του χημείου του κράτους και έχει παρουσιαστεί στην έκθεση τροφίμων και ποτών στην Θεσσαλονίκη. Τώρα ευελπιστούν να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος