Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία στην Μονεμβασιά

Έπειτα από αιώνες που είχε σταματήσει η παραγωγή της, η μοναδική ποικιλία κρασιού της Μαλβαζίας επιστρέφει εν χορδαίς και οργάνοις, με την διοργάνωση του πρώτου ομώνυμου Φεστιβάλ στην Μονεμβασιά.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη, ακολουθώντας τους στίχους του Ρίτσου για τον “αντεστραμμένο χρόνο” μεταφέρεται νοητά στο μεσαιωνικό παρελθόν της καστροπολιτείας.

Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία στην Μονεμβασιά
MFM 2023 – FB TIMELINE – 1

Ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων σηματοδοτεί την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο, τού πιο φημισμένου κρασιού της ιστορίας, όπως σημειώνει ο Σωτήρης Μπόλης καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Ο οίνος της Μαλβαζίας διάσημος από τον 12ο αιώνα, είχε μακραίωνη παρουσία και από τον 14ο αι οι Μονεμβασιώτες ανέπτυξαν σημαντική εμπορική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και την Βενετία, όπου ήταν γνωστός με το όνομα «Malvasia». Ένα ξεχωριστό λιαστό γλυκό κρασί, το οποίο οι κάτοικοι της “Γαληνοτάτης” το εκτιμούσαν ιδιαίτερα και είχαν ειδικές αγορές και μαγαζιά που το πουλούσαν κατ’ αποκλειστικότητα. Μετά την κατάληψη της Μονεμβασίας από τους Τούρκους καταστράφηκαν οι αμπελώνες και η παραγωγή σταμάτησε. Το κρασί εξαφανίστηκε από την Πελοπόννησο, αλλά οι δόγηδες φρόντισαν να μεταφέρουν φυτά της συγκεκριμένης αμπέλου σε άλλες περιοχές και έτσι η καλλιέργειά της άνθισε γύρω από την μεσόγειο. Ένα κρασί που πέρασε από βασιλικές αυλές, σε λογοτεχνικά έργα και έγινε μύθος.

Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία στην Μονεμβασιά
1895926651

Στην Μονεμβασία η παραδοσιακή καλλιέργεια αναβίωσε τα τελευταία 20 χρόνια και από το 2010 παράγεται ως οίνος με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Το Μαλβάζια φέστιβαλ, που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου  δεν αφορά μόνο το κρασί. Είναι μια ολοκληρωμένη πολιτιστική και ιστορική διαδρομή πίσω στον χρόνο. Περιλαμβάνει περιήγηση και ξενάγηση στα καλντερίμια και τα κτήρια του Κάστρου, μέσα από την ματιά του Μαλβαζία, καθώς και γευστικές δοκιμές του οίνου από οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η οινοποσία συνοδεύεται από μεσαιωνικές μουσικές ιταλικές, γαλλικές, ισπανικές, αναγεννησιακά μαδριγάλια, παιγμένα με όργανα εποχής, όπως και παραδοσιακά και σύγχρονα ελληνικά τραγούδια.

Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία στην Μονεμβασιά

Ακόμη και όσοι δεν πίνουν αξίζει να δώσουν στον ουρανίσκο τους την ικανοποίηση της Μαλβαζίας, σε μια γιορτή όπου συμμετέχουν και οι πέντε αισθήσεις.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος