Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητος

Ένα θεραπευτήριο σώματος και πνεύματος, η Γαύδος είναι η μικρή κουκίδα που οριοθετεί το Λιβυκό πέλαγος και δίνει την ευκαιρία για νέα ξεκινήματα ζωής.

«Από δήμαρχος κλητήρας» λέει η λαϊκή ρήση θέλοντας να σηματοδοτήσει την πτώση από την εξουσία. Ωστόσο, κάθε περίπτωση διαφέρει.

Ο Μιχάλης Λαμπάκης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γαύδου, ανέλαβε το αξίωμα του, γνωρίζοντας τις τον περίμενε. «Είναι ένα νησί όπου χαίρεσαι να δουλεύεις, δεν υπάρχουν πολλοί μόνιμοι κάτοικοι,  και το προσωπικό εκ των πραγμάτων είναι λίγο».

Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητος

Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους 200 και τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Το καλοκαίρι με δίμηνες συμβάσεις η δημοτική αρχή καλύπτει τις ανάγκες σε προσωπικό και τα δυο απορριμματοφόρα καλύπτουν την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ο κ. Λαμπάκης χρειάστηκε να βγάλει ειδική επαγγελματική άδεια οδηγήσεως για να μπορεί να χειριστεί τα οχήματα του δήμου. «Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή δεν υπήρχε ούτε απορριμματοφόρο. Γνωρίζαμε τι θα ακολουθούσε». Όπως λέει ο ευδιάθετος αντιδήμαρχος, έχουν καταθέσει αίτημα για την πρόσληψη προσωπικού, αλλά οι θέσεις ανοίγουν μέσω ΑΣΕΠ και μπορεί κάποιος να περάσει, αλλά να μην επιλέξει το νησί  ως τόπο διαμονής.   

Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητος

Εκείνο που διασώζει την μικρή Γαύδο από τις συνέπειες του τουρισμού στην καθαριότητα είναι ότι οι επισκέπτες μεταβαίνουν στο νησί ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και φροντίζουν να μην ρυπαίνουν με τα συνήθη σκουπίδια τις παραλίες.

Όλα τα σκουπίδια μεταφέρονται στα Χανιά και στα Σφακιά και εκεί γίνεται η διαχείριση τους, καθώς το νησί είναι πολύ μικρό για να λύσει το θέμα της ανακύκλωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος