Θα μπορούσε να λέγεται και λουκάνικο σούσι, το μοναδικό προϊόν που παρασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, καθώς οι λάτρεις του το προτιμούν χωρίς την μεσολάβηση του ψησίματος.
Την δική του γευστική εμπειρία προσθέτει στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης.
Ένα κατάστημα από το 1946, με σημερινό ιδιοκτήτη τον Στάθη Ευσταθίου, πρόεδρο κρεοπωλών Έβρου και έκτη γενιά κρεοπώλης, παρασκευάζει λουκάνικα γνωστά πέρα από τα όρια του νομού.
Ο ίδιος εφαρμόζει στα προϊόντα του την συνταγή που έχει έχουν φέρει οι παππούδες του στην Αλεξανδρούπολη, διανύοντας μια μεγάλη διαδρομή από την Μ. Ασία και με αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς στην Μυτιλήνη και την Σμύρνη.
Πρόκειται για επτασφράγιστο μυστικό, στο οποίο οφείλεται και η επιτυχία της επιχείρησης, αλλά ο κ. Ευσταθίου το μοιράζεται εν μέρει με τους τηλεθεατές.
Η συνταγή, δηλαδή τα προστιθέμενα μπαχαρικά και το βασικό συντηρητικό το αλάτι βοηθούν τα λουκάνικα να στεγνώσουν χωρίς χημική επεξεργασία και χωρίς να αναπτύξουν μύκητες ή βακτήρια για διάστημα μεγαλύτερο από ότι συμβαίνει με άλλα αντίστοιχα παρασκευάσματα.
Η σύνθεση ένα καθαρό προϊόν περιλαμβάνει 15% σε λίπος το οποίο αν και ακούγεται υψηλό, εν τούτοις για λουκάνικο είναι πολύ χαμηλό, όπως λέει ο κ. Ευσταθίου.
Σε δεκαπέντε ημέρες μετά την παρασκευή του είναι έτοιμο και μπορεί να φαγωθεί ακόμη και ωμό. Για εκείνους που επισκέπτονται έναν τόπο και αναζητούν μεταξύ άλλων τις τοπικές νοστιμιές, μια στάση στο εν λόγω κατάστημα θα τους ανταμείψει.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος