Ένας πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ανέδειξε την πρωτοπόρα σκέψη μίας δεκάχρονης μαθήτριας από το 7ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάριος Κωνσταντινίδης παρουσιάζει την διακριθείσα στον Πανευρωπαϊκό Εικαστικό Σχολικό Διαγωνισμό της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.
Η Ευδοξία Γιούπα, μαθήτρια της Ε΄ δημοτικού, σκέφτηκε την καθαρή θάλασσα και το περιβάλλον, άντλησε την έμπνευσή της από τις νέες ιδέες και τεχνολογίες, και προσέθεσε μια φουτουριστική πινελιά.

Στο σχέδιο της για τον εικαστικό διαγωνισμό ζωγραφικής εφοδίασε το σκάφος της με ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες, προκειμένου να μην χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Ενέργεια παντός καιρού, αφού όταν λείπει ο ήλιος συνήθως υπάρχει αέρας.
Τραμπολίνα, πισίνες, καταστήματα δέντρα και φυτά μετατρέπουν ένα επιβατηγό πλοίο σε μία μικρή πολιτεία, όχι ακριβώς ακυβέρνητη, αλλά χωρίς κάποιον στο τιμόνι, που ταξιδεύει με σύστημα πλοηγήσεως.

Μια ματιά στα σχέδια των άλλων διαγωνιζομένων αρκεί για να γίνει αντιληπτή η υπεροχή του σκάφους του μέλλοντος που ζωγράφισε η Ευδοξία. Ανάμεσα σε 80 σχολεία από 17 χώρες και 429 συμμετέχοντες ξεχώρισαν τέσσερις διαγωνιζόμενοι μεταξύ των οποίων και η Ευδοξία.
Η μητέρα της Θάλεια Κώστα, μιλά για την μοναδική εμπειρία, η οποία ξεκίνησε από το μάθημα των εικαστικών και εξελίχθηκε σε μια απεικόνιση για την βιωσιμότητα, την καινοτομία και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

Όπως λέει η κ. Κώστα στόχος του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ήταν να χρησιμοποιηθεί η καινοτομία και οι τεχνολογίες του μέλλοντος. «Όταν στα παιδιά δίνονται ευκαιρίες μπορούν να κάνουν θαύματα».
Όλα τα ταξίδια ξεκινούν από μία ιδέα, από μία αφορμή πάντα σε αναζήτηση του νέου. Είτε ήταν ο Πυθέας στην αρχαιότητα ο οποίος έφτασε στην βόρειο θάλασσα και περιέγραψε την Αρκτική, είτε αφορούσε τους πρωτοπόρους εξερευνητές του 15ου αιώνα, είτε τους ταξιδιώτες του διαστήματος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος