Το μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα

Ένα από τα 40 βιομηχανικά συγκροτήματα που έχουν διασωθεί στην Μαγνησία, η πλινθοκεραμοποιία Τσαλαπάταστον Βόλο, έχει αλλάξει χρήση και λειτουργεί ως μουσείο.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου, επισκέφτηκε τον χώρο των περίπου 5.000 τ.μ. που είναι ανοικτός στο κοινό, θυμίζοντας ένα λαμπερό παρελθόν.

Το εργοστάσιο  ιδρύθηκε το 1926. Κατά την μεγάλη άνθιση του την δεκαετία του ΄60 εκτεινόταν σε έκταση 22.000 τ.μ., παρήγαγε 9.000.000 τεμάχια ετησίως και έδινε εργασία σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής. Έως το 1978, απασχολούσε 250 άτομα, αναφέρει η Νάντια Δαμνιανάκου Τσαλαπάτα, διαχειρίστρια του μουσείου.

Ωστόσο, ήταν η περίοδος των υψηλών μισθών και της χαμηλής παραγωγικότητας, του κρατικού παρεμβατισμού, που οδήγησαν στην αποβιομηχάνιση της χώρας. Σχεδόν το 1/3 των επιχειρήσεων έκλεισε μετά το 1981.

Το 2007 ο πρώην βιομηχανικός χώρος άλλαξε ιδιοκτήτη και χρήση. Ως μουσείο στοχεύει στην ενίσχυση του τοπικού πολιτισμικού αποθέματος, στην διάσωση και προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Το μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιεί το Πολιτιστικό ίδρυμα του ομίλου της Πειραιώς, οι μαθητές, που το επισκέπτονται έχουν την ευκαιρία να δουν μακέτες, που εξηγούν πώς φτιάχνονταν τα τούβλα και τα κεραμίδια.

Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η είσοδος στην κάμινο Hoffmann, τον φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, εξηγεί η κ. Τσαλαπάτα.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, περιλαμβάνεται μια νέα ενότητα για τους μικρούς επισκέπτες με τίτλο: «θα είμαι τα μάτια της γης». Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβαση σε αυτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος