Ένα μέλι που έχει πλέον ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), ετοιμάζεται να κατακτήσει τους ουρανίσκους των καταναλωτών. Έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών του τοπικού συλλόγου το μέλι με τις πολλές ιδιαιτερότητες κατοχυρώθηκε.
Η Ευαγγελία Αθανασίου, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου, μιλά για τα μέλια της Καρύστου το ανθόμελο ή μαγιάτικο, το θυμαρίσιο μέλι, το μέλι τσάι-ρίγανη και το ξεχωριστό κισσούρι.
Εξηγεί ότι πρόκειται για προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, εξαιρετικό για παιδιά και ηλικιωμένους. Το συγκεκριμένο μέλι έχει σκούρο με κοκκινοχάλκινες ανταύγειες και έντονη οσμή, γεύση και την μοναδική ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι διαθέτει αντισηπτικές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Η χαρακτηριστική πικρή του γεύση αρέσει ιδιαίτερα στους καταναλωτές.
Πολλοί αναρωτιούνται εάν το μέλι που κρυσταλλώνει ειδικά τον χειμώνα σημαίνει ότι ζαχαρώνει. Η κ. Αθανασίου τονίζει ότι «η κρυστάλλωση οφείλεται στην συμπύκνωση των μορίων της γλυκόζης που περιέχουν. Όταν κρυσταλλώνουν τα μέλια σημαίνει πως είναι αγνά. Το μόνο μέλι που δεν κρυσταλλώνει είναι αυτό που παράγεται από πεύκο και έλατο».
Το μέλι Καρύστου σε δυο μήνες το πολύ κρυσταλλώνει και χρειάζεται ένα ελαφρύ ζέσταμα σε μπέν – μαρί, όχι βρασμό, ούτε φούρνο μικροκυμάτων για να επανέλεθει στην ρευστή κατάσταση.
Η νότια Καρυστία βγάζει πολλά και ποικίλα μέλια, εκ των οποίων το Κισσούρι είναι το πιο ονομαστό και βγαίνει από τα μελίσσια που βοσκούν σε περιοχές όπου φύεται το φυτό κισσούρι, ένας χαμηλός θάμνος, που ονομάζεται κοκκινόρεικο. Εξ ού και το κοκκινωπό χρώμα του μελιού, το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες.
Οι προσπάθεια του Μελισσοκομικού Συλλόγου έγκειται στην περαιτέρω προώθηση του προϊόντος στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
Σε αυτό συμβάλλον με τις άοκνες προσπάθειές 400 επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος