«Το λουλούδι του Δαρβίνου» – Τα μυστικά του

Ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό που φύεται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, το λεγόμενο και λουλούδι του Δαρβίνου, κινδυνεύει από την παράνομη συλλογή.

Λάτρης της φύσεως η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη, συνάντησε τον κατάλληλο άνθρωπο να μιλήσει για το θέμα.

Ο Τάσος Βασιλείου, γεωπόνος και εκπαιδευτικός, αφιερώνει τον χρόνο του στην μελέτη των φυτών και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων.

Το «Λουλούδι του Δαρβίνου» και η παράνομη συλλογή του

Η κίτρινη πρίμουλα, μεταξύ άλλων είναι ένας δείκτης για τις αλλαγές που συντελούνται στο φυσικό περιβάλλον.

Η πρίμουλα το πρώτο λουλούδι της άνοιξης είναι διάσημο σε περιοχές, όπως στην βόρειο Ευρώπη, που δεν διαθέτουν άλλα βότανα. Λόγω των ιδιοτήτων του η αξία του είναι μεγάλη. Ένα κιλό από τα αποξηραμένα άνθη της πρίμουλα, πουλιέται από 100 έως 400 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την προέλευση. Κάποιοι αναφέρουν το εξωπραγματικό ποσό των 50.000 ευρώ, αλλά προφανώς δεν ισχύει, αφού το είδος φύεται σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, όπου καταλήγει ως προϊόν  παράνομης συλλογής. Η τιμή του είναι ο λόγος, που τόσοι πολλοί επιδίδονται στην συλλογή μέχρι εξαφανίσεως του είδους. «Το πρόβλημα προκαλείται από τους κατοίκους της Αλβανίας που εισέρχονται παρανόμως από τα σύνορα και συλλέγουν το φυτό, εξηγεί ο κ. Βασιλείου.

«Το λουλούδι του Δαρβίνου» – Τα μυστικά του

Η φύση προσφέρει τα λουλούδια, αλλά οι άνθρωποι δεν την σέβονται. Πέρα από το λουλούδι του Δαρβίνου αποδεκατίζουν και τις άγριες ορχιδέες, γνωστές ως Orchis mascula, ένα είδος από το οποίο παράγεται το γνωστό ρόφημα σαλέπι.

«Το λουλούδι του Δαρβίνου» – Τα μυστικά του

Στις ρίζες του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από την σκόνη τους γίνεται το αφέψημα. Έτσι το ξεριζώνουν και ουσιαστικά το εξαλείφουν από προσώπου γης. Ειδικά για την Παρασκευή σαλεπιού χρειάζονται 3.000 -4.000 φυτά, που καταστρέφονται, όταν τα κόβουν. Προς τον Γράμμο και το Βίτσι υπάρχουν εκτάσεις με τα φυτά, αλλά δεν είναι ατελείωτα.  

Εκείνοι που προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος από λουλούδια όπως η πρίμουλα, δεν λογαριάζουν την ζημία, που προκαλούν στην φύση. «Κάποια είδη χρειάζονται χρόνια έως και 15 χρόνια για να μεγαλώσουν. Κάποιοι άλλοι εντυπωσιαζόμενοι από την ομορφιά των φυτών απλώς τα κόβουν για να στολίσουν ανθοστήλες».

Δείτε ακόμη: Λέσβος: Ο μαγικός κόσμος του Οριγκάμι μέσα από τα μάτια μιας Σύριας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος