Το ξακουστό ρύζι Καρολίνα του νομού Σερρών

Στην πεδιάδα του ποταμού Στρυμόνα, οι παραγωγοί του νομού Σερρών καλλιεργούν την ποικιλία του ρυζιού Καρολίνα, που ταξιδεύει την γεύση.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Αναστασιάδης, παρουσιάζει μια επίπονη διαδικασία που στοχεύει στην επάρκεια της αγοράς τροφίμων και έχει έναν ιδιαίτερα πειστικό τρόπο για να αποδείξει την ακρίβεια του ρεπορτάζ του.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

 Ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, ιδιοκτήτης βιομηχανίας ρυζιού και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος, από την καρδιά των ορυζώνων στην εύφορη πεδιάδα Σερρών μιλά για την εξαιρετικά ευνοούμενη περιοχή, που με την λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα διαθέτει τεράστιο πλούτο.

Το ξακουστό ρύζι Καρολίνα του νομού Σερρών

Στους προσήλιους αγρούς συνήθως πλημμυρισμένους με νερό, σε υφάλμυρα, αργιλώδη εδάφη, με το ζεστό κλίμα και την υψηλή σχετική υγρασία, φυτρώνουν οι λεπτοί κορμοί των φυτών του ρυζιού σαν στάχια του νερού. Στον νομό Σερρών καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα ρύζι και παράγονται περίπου 20.000 τόνοι ετησίως. 

Το ξακουστό ρύζι Καρολίνα του νομού Σερρών

Ο κάμπος του νομού Σερρών είναι που ανέδειξε την ποικιλία αυτή. Το ρύζι μεγαλώνει μέσα στο νερό και αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τον τριτογενή τομέα ειδικά σε μια εποχή που οι καταναλωτές θα ανακαλύψουν ότι τα τρόφιμα δεν φυτρώνουν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

Όπως λέει ο κ. Καλαϊτζίδης, προ διετίας το 25% με 30% του Ιταλικού ρυζιού ξεράθηκε, λόγω καιρικών συνθηκών και ενώ έως τότε η Ελλάδα εισήγαγε ρύζι από την Ιταλία, για πρώτη φορά οι Σέρρες εξήγαγαν το δικό τους προϊόν στους Ιταλούς.

Το ξακουστό ρύζι Καρολίνα του νομού Σερρών

Ως καλλιέργεια το συγκεκριμένο ρύζι είναι ακριβότερο από τα άλλα. Ωστόσο, το καρολίνα είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος, σπυρωτό και πιο γευστικό. Αρκεί να μην προκαλείται σύγχιση με τον τύπο “γλασέ”, που είναι πιο επίπεδος και έχει διαφορετική υφή στο μαγείρεμα.   Σε κάθε περίπτωση η διαφορά με άλλα ρύζια διαπιστώνεται στο πιάτο και καλό είναι οι καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα, που φέρουν την σφραγίδα  των Ελλήνων παραγωγών, παρά τα αμφιβόλου ποιότητας, που πλημμυρίζουν την αγορά από μακρινές χώρες, όπου δεν ισχύουν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος