Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας αποκτά παράρτημα στη Θεσσαλονίκη

Από φέτος το φθινόπωρο, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, αποκτά ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη,  που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στην έδρα του, στο κέντρο της πόλης.

Από τις 10.00 ως  τη 13.00 έχει προγραμματιστεί μια σειρά  εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στην Βασιλέως Ηρακλείου 26, στον 2ο όροφο.(με προεγγραφή):
  • Δοκιμαστικά μαθήματα για παιδιά και ενήλικες
  • Προφορικό τεστ κατάταξης
  • Πληροφορίες για διπλώματα DELE  για μαθητές (απευθύνεται σε καθηγητές)
  • Πληροφορίες για διπλώματα DELE (απευθύνεται σε υποψηφίους)
Το απόγευμα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια (με πρόσκληση) και στις  17:30 ξεκινούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, στην οδό Αγίου Μηνά 11, στο Εβραϊκό Μουσείο:
  • 17.30: Εργαστήριο κατασκευής μασκών της Λατινικής Αμερικής, με τον Πεπε Μπελτράν και την Πετρίνα Βάσσου.
  • 18.30: Εργαστήριο ρυθμού φλαμένκο, με την Λεονόρ Λεάλ.
  • 19.00: Εγκαίνια της έκθεσης Γεύσεις και Αρώματα της Σεφαράδ, με μια σύντομη παρουσίαση σεφαραδίτικων τραγουδιών από την σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου.
  • 19.30: Η γυναίκα που κατοικείται, φλαμένκο με την Λεονόρ Λεάλ.
  • 20.00: Το καφέ του Αβραάμ Μασλούμ, θέατρο σκιών, με τον Χρήστο Στανίση.
Το Δίκτυο Εβραϊκών Συνοικιών της Ισπανίας, στο πλαίσιο της έρευνας, της ανάκτησης και της διάδοσης του σεφαραδίτικου πολιτισμού, δημιούργησε αυτή την έκθεση, με αντικείμενο την ιστορική σεφαραδίτικη κουζίνα, ώστε να υπάρχει μια διασταυρωμένη και τεκμηριωμένη πηγή για όλες τις πλευρές της κουζίνας αυτής: υλικά, συνταγές, χρήσεις, κανόνες και χαρακτηριστικά.
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας αποκτά παράρτημα στη Θεσσαλονίκη
Η σεφαραδίτικη κουζίνα είναι κουζίνα της διασποράς και ενσωμάτωσε τον τρόπο μαγειρικής και τα τρόφιμα των πολιτισμών, με τους οποίους συμβίωσε στην Ιβηρική Χερσόνησο: των φοινίκων, τα θαλασσινά, την “Ιβηρική Τετράδα”, την “Μεσογειακή Τριάδα” της ελληνορωμαϊκής παράδοσης και την “Ανδαλουσιανή Πράσινη Επανάσταση”, όπου η κουζίνα εξελίχθηκε μέχρι που μετατράπηκε σε γαστρονομία.
Μετά την εκδίωξη της κοινότητας από την Ισπανία το 1492, επηρεάστηκε από την εξαραβισμένη κουζίνα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άλλων εβραϊκών κοινοτήτων της Μεσογείου.
Στα εγκαίνια θα παρευρίσκονται ο Πρόεδρος του Δικτύου Εβραϊκών Συνοικιών της Ισπανίας, Χουάν Πέρεθ Γκερρέρο, η διευθύνουσα Σύμβουλος, Μάρτα Πούτς Κισάλ, ο Πρέσβης της Ισπανίας, Κάρλες Μαρία Κασαχουάνα Παλέτ, η Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Θερβάντες, Κάρμεν Νογκέρο, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Πιλάρ Τένα, και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Νταβίντ Σαλτιέλ.
Η σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου θα τραγουδήσει παραδοσιακά σεφαραδίτικα τραγούδια της Θεσσαλονίκης.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος