Το εργαστήριο όπου κατασκευάζονται φορεσιές για γενίτσαρους και μπούλες

Σχεδόν δέκα ημέρες πριν από την μεγάλη γιορτή της αποκριάς στις 3 Μαρτίου οι προετοιμασίες στην Νάουσα κορυφώνονται και οι νέοι που θα βγούν στους δρόμους κουνώντας τα σπαθιά τους στους ήχους των νταουλιών και των ζουρνάδων φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες στις πολύτιμες στολές τους.

Για τον Αλέξανδρο Καρύδα, τεχνίτη παραδοσιακών στολών είναι το τέλος μιας χρονιάς με πολύ δουλειά, είτε για κατασκευή νέων στολών είτε για επιδιορθώσεις και συμπληρώματα των παλαιών..

 Η φορεσιά του Γενίτσαρου αποτελείται από πολλά εξαρτήματα εκτός από την φουστανέλα. Συμπληρώνεται από το γιλέκο- κάτι σαν μεταλλικός θώρακας, που έχει ιδιαιτερότητες στην κατασκευή. Ανά τρείς κρίκους περνιέται ένα κέρμα, στο ενδιάμεσο δένονται σύμβολα και φυλακτά που παραπέμπουν σε πολεμική δράση. Όλα έχουν την σημασία τους. Το γιλέκο ζυγίζει γύρω στα 6-7 κιλά και θα πρέπει να εφαρμόζει επάνω στον χορευτή για να μην αναπηδά ανεξάρτητα σε κάθε κίνηση και τον κουράζει.

Το εργαστήριο όπου κατασκευάζονται φορεσιές για γενίτσαρους και μπούλες

Το σπαθί περασμένο στο πλευρό συμπληρώνεται με την κέρινη μάσκα, την χαρακτηριστική προσωπίδα με τα μικρά ανοίγματα στα μάτια και στο στόμα και τον κεφαλόδεσμο. Όλα είναι κατασκευασμένα στο χέρι από φυσικά υλικά άριστης ποιότητας. Όλες οι στολές είναι παραγγελίες και φοριούνται από ένα άτομο. Ουδείς διανοείται να ζητήσει την στολή άλλου. Είναι μια προσωπική κληρονομιά.

Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή μιας στολής υπολογίζεται σε ένα μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Καρύδα, δεν μπορεί να βγεί τις τελευταίες ημέρες της αποκριάς όλος ο όγκος παραγωγής. Η δουλειά ξεκινά από την επομένη της λήξεως των εκδηλώσεων. Δηλαδή, στις 4 Μαρτίου θα αρχίσει η κατασκευή στολών για την επομένη χρονιά.

Το εργαστήριο όπου κατασκευάζονται φορεσιές για γενίτσαρους και μπούλες

Μια υπενθύμιση προς τους επισκέπτες. Όσο το μπουλούκι με τις μπούλες και τους γενίτσαρους πορεύεται σε δρόμους και πλατείες, δεν επιτρέπεται στους θεατές να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί τους. Μόνο όταν η πορεία τελειώσει στα Αλώνια, γνωστή συνοικία της πόλεως και αποκαλυφθούν οι χορευτές τότε στήνεται ο τελευταίος χορός. Ένα τελετουργικό με σημασία που κλείνει όταν οι Γενίτσαροι καρφώνουν τις πάλες τους στην γη. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος