Ένα μπάρ ελαιολάδου -olive oil bar- στην Κέρκυρα αλλάζει τα δεδομένα του τουρισμού τόσο για το νησί, όσο και για τα ελληνικά δεδομένα.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, εξηγεί πως ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του νησιού ανοίγει νέες οδούς για την προώθηση του στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με διεθνή μελέτη η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία και την Ιταλία στον τουρισμό ελαιοκομίας. Εξάλλου, το εξαιρετικά παρθένο λάδι της Κερκύρας διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν τροφή και φάρμακο.
Ο Σπύρος Δαφνής, ελαιοπαραγωγός, δημιούργησε το πρώτο olive Bar στην Ελλάδα και φιλοδοξεί την επομένη χρονιά η ιδέα του να επεκταθεί σε όλες τις ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας. «Πόση Κέρκυρα και πόση Ελλάδα προσφέρουμε; Τα δένδρα μας στηρίζονται στις ρίζες και χάρη στις ρίζες του πολιτισμού μας οι άνθρωποι μεγαλώνουμε, αυτές μας κρατούν όρθιους».
Το Κοκτόιλ- Coctoil από το cocktail είναι το Brand-name του καταστήματος. «Η μύηση στον κόσμο του ελαιολάδου είναι η εμπειρία που προσφέρεται στους επισκέπτες, που θα γίνουν πρεσβευτές του, μέσω της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου», λέει ο κ. Δαφνής.
Παραγωγός ελαιολάδου από πάππου προς πάππο, έκανε το άλμα. Εκεί που η παράδοση παραδίδει την σκυτάλη στην τεχνολογία, ξεκινά με νέες μεθόδους συλλογής, σύνθλιψης και συντήρησης του προϊόντος, για να απογειώσει την γεύση.
«Πως αναγνωρίζουμε ένα ποιοτικό από ένα μη ποιοτικό ελαιόλαδο;» με την εκπαίδευση, όπως κάθε τι άλλο. «Στις αγορές του εξωτερικού διαπίστωσαν ότι πριν από τις πωλήσεις προηγείται η εκπαίδευση». Και στο κτήμα όπως και στο μπάρ του κ. Δαφνή οι επισκέπτες μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τις λεπτές αποχρώσεις της γεύσεως.
Έτσι, μεταφέρεται η γευσιγνωσία στην κοινωνία και επανατοποθετείται ο κερκυραϊκός ελαιώνας στον ελληνικό και διεθνή χάρτη παραγωγής του ελαιολάδου. «Αυτό θα δώσει το φιλί ζωής στην Κερκυραϊκή ύπαιθρο και στην ελληνική περιφέρεια. Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο αγροτουριστικό θέρετρο».
Ανάλογα προγράμματα λειτουργούν και στο εξωτερικό, όπου δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις επισκέψεις του κοινού. Ποιότητα και εξωστρέφεια είναι τα βασικά για να ταξιδέψει το λάδι και να κατακτήσει τον κόσμο ως ο καλύτερος συνδυασμός μεταξύ υγείας και γεύσεως.
Έχουν δημιουργήσει δυο τριλογίες μια αλμυρή και μια γλυκιά που συνοδεύει την
Η προσπάθεια ξεκίνησε πέρυσι. Τους έχουν επισκεφτεί πάνω από 10.000 σε ένα χρόνο και άλλες 15.000 το ελαιοτριβείο, ενώ περισσότεροι από 6.000 μαθητές και φοιτητές του προγράμματος ERASMUS έχουν συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό δωρεάν πρόγραμμα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος