Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου ταξιδεύει στην Ινδική χερσόνησο

Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2023,  ανοίγει τους ορίζοντες του και πορεύεται στα αέναα μονοπάτια της τέχνης. Εκεί όπου με αναφορά τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους της Πιερίας συναντά το θέατρο, την μουσική, τον χορό, τα εικαστικά, τις αρχαιολογικές ομιλίες, τα αναλόγια, τον κινηματογράφο, τους λόγιους περιπάτους.

Με τις συνεργαζόμενες χώρες του φετινού καλοκαιριού, Ινδία και Γεωργία, βαδίζουν στο ταξίδι των πολιτιστικών διαδρομών.

Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου ταξιδεύει στην Ινδική χερσόνησο

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ξεκινά μια συνεργασία με την Ινδία, η οποία φέτος είναι η  τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ. Μέσω αυτής δίνεται η ευκαιρία της γνωριμίας των 2.500 χρόνων πολιτιστικής σχέσεως της χώρας της Νότιας Ασίας με την Ελλάδα.

Η σχέση αυτή πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, καθώς οι επαφές του Ελληνικού κόσμου με την Ινδική χερσόνησο προϋπήρχαν του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με αφορμή την απώλεια του καθηγητού Δημήτρη  Παντερμαλή, που κατοικεί για πάντα στο Δίον, και ο οποίος είχε καθιερώσει τις Αρχαιολογικές Ομιλίες, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την  αρχαία πόλη, το Δίον, την Πιερία.

Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου ταξιδεύει στην Ινδική χερσόνησο

Ο καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Δημήτριος Βασιλειάδης Διευθυντής του Κέντρου Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών, πέραν όλων των άλλων έχει επίσης προωθήσει την παραγωγή ινδικών κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα και ελληνικών ντοκιμαντέρ στην Ινδία, όπως είπε ο κ. Παπαχρήστος.

Έτσι, προέκυψε μια ακόμα ευκαιρία ανάδειξης και προβολής του σημαντικού πολιτισμικού θεσμού, της περιοχής, των μνημείων της, καθώς και του αρχαιολογικού πλούτου του Ολύμπου και των Πιερίων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστο στο πλαίσιο του θεσμού των Αρχαιολογικών Ομιλιών, ο Ινδός σκηνοθέτης, Nataya Kuman Bati, επισκέφτηκε την Πιερία και προχώρησε σε κινηματογραφικές λήψεις για την τηλεόραση της Ινδίας, με θεματολόγιο το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Δίον, τον Όλυμπο, δηλαδή τα σημεία που ταυτοποιούν την Πιερία. Ήδη, το ντοκιμαντέρ «Ελληνικό και Ινδικό Θέατρο στην Κλασσική και Σύγχρονη Εποχή», μια παραγωγή της ινδικής εταιρείας «God bless films», έχει καταγράψει τον χρόνο και το “δράμα”. Ερευνάται η κληρονομιά δύο συγκεκριμένων μορφών δραματικής θεωρίας, όπως π.χ. της Natyashastra που αποδίδεται στον μυθικό  Bharata-muni και της Ποιητικής του Αριστοτέλη, δασκάλου του Μ. Αλεξάνδρου – που χρησιμεύουν ως αφετηρίες για την αναπαράσταση της εμφάνισης των τεχνών του θεάματος σε δύο διαφορετικούς πολιτισμούς: την Ινδουιστική Ινδία και την αρχαία Ελλάδα.

Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου ταξιδεύει στην Ινδική χερσόνησο

Η Ινδία είναι μια τεράστια αγορά για την κινηματογραφική βιομηχανία με το γνωστό Bollywood, που ανταγωνίζεται με το κλασσικό Hollywood.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Bati, ετοιμάζει μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή με αναφορά την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, προτού ξεκινήσει  το 335 π.Χ. την πορεία του προς την Ασία έως το Ινδικό βασίλειο του Παραβουά.

Ο κ. Bati ήδη ξεκίνησε την προεργασία και εντόπισε τα σημεία όπου θα γίνουν οι κινηματογραφικές λήψεις για την ταινία, η οποία θα αναδεικνύει την Πιερία ως σταθμό στην παγκόσμια ιστορία.

Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου ταξιδεύει στην Ινδική χερσόνησο

Ο κινηματογράφος είναι μεταξύ άλλων ο σύγχρονος τρόπος προβολής του τόπου, του Ελληνικού πολιτισμού και το μέσο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των λαών, που συνεχίζουν μια ιστορία  25 αιώνων, όπως ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος.

Μέσω του  Φεστιβάλ Ολύμπου, του Ξενίου Διός η πνευματική κληρονομιά, με όλες τις μορφές τέχνης καθίσταται κτήμα της παγκόσμιας κοινότητας δηλώνει ο κ. Παπαχρήστος,

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου δικαιώνει για μια ακόμα φορά τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του, που αναπτύσσεται εκτός των συνόρων και ενώνει πολιτιστικά λαούς και κουλτούρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος