Την άμεση νομοθέτηση για  χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

«Η χορήγηση του φαρμάκου δεν μπορεί να είναι μία εμπορική συναλλαγή. Είναι η ολοκλήρωση μιας ιατρικής διαδικασίας η οποία ξεκινά με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση, τη διάγνωση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων του ασθενούς ώστε να αρχίσει και η αποθεραπεία του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας. Ο κ Νίτσας επανέλαβε παλιότερες δηλώσεις του ότι «η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα υποβαθμίζει το ρόλο του γιατρού -αλλά και του φαρμακοποιού- ενώ οδηγεί σε πολυφαρμακία».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είπε ακόμη ότι «η πρόσφατη νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά… 18% κι αυτό το στοιχείο και παράδειγμα αρκεί για να γίνει κατανοητή σε όλους η αναγκαιότητα νομοθέτησης της χορήγησης όλων των φαρμάκων ΜΟΝΟ ύστερα από συνταγογράφηση τους από το γιατρό»

Πρόσφατα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επεσήμανε σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (19/12/2022) «διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Το υπουργείο οφείλει να υιοθετήσει τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων για όσους πραγματικά τα χρειάζονται και όχι σπατάλη με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους»

Πηγή ΙΣΘ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος