Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 από το “Αθηνόραμα” στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την εθνική μας γαστρονομία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουνίου, στο “Makedonia Palace” της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων, που φέτος γιορτάζουν τα 30 τους χρόνια. Την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας θα ακολουθήσουν η απονομή των Χρυσών Σκούφων στις 8 Σεπτεμβρίου 2023,στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”, και η απονομή των τιμητικών διακρίσεων Top Notch στις 2 Οκτωβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.
117 εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα τιμήθηκαν με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, σε μια ιδιαίτερη βραδιά, που ανέδειξε τους άριστους της εθνικής μας κουζίνας είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη και δημιουργική της έκφανση.
Το φετινό γαστρονομικό σαφάρι της γευσιγνωστικής επιτροπής του “Αθηνοράματος”, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, ανέδειξε τα 117 βραβεία ανάμεσα τους και τα 34 new entries, αριθμός-ρεκόρ για τον θεσμό. Καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2023 αναδείχθηκε για άλλη μία φορά το Varoulko Seaside, χάρη στη βιρτουοζιτέ του Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, που έχει οδηγήσει το εστιατόριο του Μικρολίμανου σε μια πολύχρονη πορεία με πολλές διακρίσεις.
Από το 1994, όταν ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων βράβευσε για πρώτη φορά τα “10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας”, μια δεκάδα η οποία περιείχε μόνο δύο εστιατόρια ελληνικής κουζίνας –το “Βαρούλκο” και τη “Ρένα της Φτελιάς”–, μέχρι τις φετινές βραβεύσεις και τον αριθμό-ρεκόρ των 117 βραβείων, έχουν περάσει 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η ποιοτική αναβάθμιση της εθνικής μας κουζίνας είναι εντυπωσιακή, κάτι που αποδεικνύει η εξαιρετική της “καριέρα”, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και στο εξωτερικό.
Την τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2023 παρουσίασαν οι πολύ καλοί μας ηθοποιοί Ναταλία Δραγούμη και Γιώργος Παπαγεωργίου μέσα από ένα γαστρονομικό παιχνίδι με τίτλο “Ελληνική κουζίνα και βραβευμένη γαστρονομία: Μύθοι και αλήθειες”.
Μέσα από αυτό το εύρημα ξαναζωντάνεψαν σημαντικές στιγμές του θεσμού στη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων, με δηλώσεις σημαντικών προσωπικοτήτων, αλλά και χιουμοριστικά βίντεο, ενώ τιμήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας και αναδείχθηκε η νέα γενιά των Ελλήνων σεφ.
Το highlight της βραδιάς ήταν αναμφισβήτητα η παρέλαση των 117 βραβευμένων εστιατορίων κατά την έναρξη της τελετής, σε ένα εντυπωσιακό catwalk,και η αποθέωσή τους από τους προσκεκλημένους της βραδιάς.
Για τη δημιουργία του dîner de gala της τελετής απονομής, το “Αθηνόραμα” προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη.
Ο 33χρονος σεφ είναι επικεφαλής της κουζίνας του “Pied à Terre”, από το πιο σταθερά βραβευόμενο με αστέρι Michelin ανεξάρτητο εστιατόριο στο Λονδίνο, ενώ το 2018 κέρδισε το αστέρι ως ο νεότερος σεφ (και μοναδικός Έλληνας) που το έχει καταφέρει στη βρετανική πρωτεύουσα.
Τα βραβεία στους νικητές απένειμαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Διευθύντρια Marketing Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης ΔΕΘ – HELEXPO Μαρία Σιλοπούλου, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Ισμήνη Μπογδάνου, ο Senior Brand Manager της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης Δημήτρης Στεφανάκης, ο Bars & Restaurants Sales Manager της NESTLE WATERS Γρηγόρης Μανωλέλης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart Νίκος Γραμματικός.
Επίσης βραβεία απένειμαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ και επικεφαλής της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπουλου και ο εκδότης του “αθηνοράματος” Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Διαβάστε αναλυτικά τα βραβεία εδώ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος