Θεσσαλονίκη: Το νέο του ρόλο αναζητά το διατηρητέο περίπτερο της πόλης για να «λυτρωθεί» από τους βανδαλισμούς

Το νέο ρόλο του αιωνόβιου διατηρητέου περιπτέρου, που στέκει μπροστά από το κτίριο των προσκόπων στο πεζοδρόμιο επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου, διατηρώντας με την παρουσία του ζωντανή την ιστορία της πόλης, της ΔΕΘ και των επαγγελμάτων που φθίνουν, αναζητά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να μπορέσει να «ξαναγεννηθεί» το οκταγωνικό ξύλινο περίπτερο που λειτουργούσε ως «κατάστημα καπνοπωλείο» και κατά το παρελθόν γνώρισε στιγμές δόξας. Βρισκόταν πλησίον της παλαιάς εισόδου της 1ης ΔΕΘ που οργανώθηκε το 1926 από το Νικόλαο Γερμανό και στη διάρκεια όλων των εκθέσεων έκανε χρυσές δουλειές.

Για την κατασκευή του οι γνώμες διίστανται: άλλοι το χρονολογούν το 1917 και άλλοι αρκετά νωρίτερα, στο 1880. Χρόνο με το χρόνο, όμως, και μετά τη μεταφορά της ΔΕΘ στη σημερινή της θέση, το μικρότερο διατηρητέο της πόλης άρχισε να μαραζώνει, ενώ έπαψε εδώ και πολύ καιρό να είναι «εν ζωή» καθώς οι ενοικιαστές και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες του το εγκατέλειψαν.

Θεσσαλονίκη: Το νέο του ρόλο αναζητά το διατηρητέο περίπτερο της πόλης για να «λυτρωθεί» από τους βανδαλισμούς

Το εμβαδόν του αιωνόβιου περιπτέρου, με την ιδιόμορφη οκταγωνική άποψη με στενές πλευρές στις γωνίες και πυραμιδοειδή τετράριχτη στέγη από τσίγκο, υπολογίζεται στη βάση του σε περίπου 5,20 τετραγωνικά μέτρα. Η συνολική παράπλευρη επιφάνειά του είναι περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα και ο όγκος του σε περίπου 16 κυβικά μέτρα. Με αυτά τα μεγέθη, αποτελεί το μικρότερο διατηρητέο της Θεσσαλονίκης.

Διασώθηκε χάρη σε μία υπουργική απόφαση του 1985, με την οποία χαρακτηρίστηκε «έργο τέχνης» και εξακολουθεί να διατηρείται στην ίδια θέση για πάνω από έναν αιώνα. Στην ίδια απόφαση τονίζεται πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, χωρίς την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Το «έργο τέχνης», παρ’ όλα αυτά, άρχισε να βανδαλίζεται, να παρουσιάζει φθορές και αλλοιώσεις, να γίνεται εστία μόλυνσης και καταφύγιο αστέγων. Στο πέρασμα των ετών ελήφθησαν δύο πρωτοβουλίες ανακαίνισης από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης, μία κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997, παράλληλα με την ανάπλαση στο διπλανό κτίριο γνωστό και ως Σπίτι των Προσκόπων και μία ακόμη το 2017 με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί από τη διοίκηση Μπουτάρη ως σημείο παροχής πληροφοριών (info kiosk) του δήμου.

Η ιδέα «πάγωσε» και στην περίοδο που μεσολάβησε δεν έγινε κάποια προσπάθεια αξιοποίησης του. Ο χώρος έως και σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται εκ νέου φαινόμενα βανδαλισμού και ζημιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος