Στις 18.000 ανήλθε ο αριθμός των υπογραφών, από τις συνολικά 25.000, που απαιτούνται, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ, με την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος να επιταχύνει ρυθμούς ώστε να πετύχει τον επιθυμητό στόχο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Σε συνέντευξη Tύπου που δόθηκε στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Δημητρίου Μαργαρίτη (δίπλα στον κινηματογράφο Μακεδονικόν), στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου όσοι πολίτες ενδιαφέρονται μπορούν να υπογράψουν το σχετικό εγχείρημα, παρουσιάστηκαν οι θέσεις για τη δημιουργία ενός δημόσιου, μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου, με παραμονή και επανάχρηση έντεκα ιστορικών κτιρίων που θα φιλοξενούν μικρές εκθέσεις, όπως για παράδειγμα η έκθεση βιβλίου και τη μεταφορά των μεγάλων εκθέσεων, π.χ. Agrotica, Zootechnia στη Σίνδο.
Όπως ειπώθηκε, το «θέμα Σίνδος έχει μελετηθεί και κοστολογηθεί» και έχουν γίνει «ανεπίσημες συζητήσεις» με το ΔΙΠΑΕ. «Ας οραματιστούμε άλλη Θεσσαλονίκη, επιμένουμε στη συλλογή υπογραφών και θα πάμε μέχρι τέλους για το δημοψήφισμα», είπαν. Σημείωσαν πως με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού «κατάρρευσε ένα σχέδιο που ήταν παράλογο και αντι-οικολογικό» και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτορεαλιστικά με τη ΔΕΘ ως μητροπολιτικό πάρκο.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» Μιχάλης Τρεμόπουλος και Ρία Καλφακάκου, ο αρχιτέκτονας, Δημήτρης Κονταξάκης και ο πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Μπουτάρη, Νίκος Φωτίου.
‘Οπως δήλωσε η Οργανωτική Επιτροπή “για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, ξεκινάμε μια σειρά αναρτήσεων για να παρουσιάσουμε με σαφήνεια και τεκμηρίωση την πρόταση μας.Γι’ αυτό δημοσιεύουμε σήμερα τα πρώτα φωτορεαλιστικά της πρότασης μας για τη ΔΕΘ.
📢 «ΔΕΘ μέσα και έξω από την πόλη»
Για μια Θεσσαλονίκη που σέβεται το παρελθόν και κοιτάει μπροστά. Για μια ΔΕΘ που ανήκει στην ιστορία, την πόλη και το μέλλον!
Η ΔΕΘ δεν είναι απλώς ένα σύνολο κτιρίων. Είναι ένα ιστορικό τοπόσημο, με μνήμη και πολιτισμική αξία, που σήμερα απειλείται από μια «ανάπλαση» που διαγράφει την ταυτότητά της.
🔹 Η πρότασή μας προβλέπει:
🏛️ Διατήρηση και αποκατάσταση 11 ιστορικών περιπτέρων (13% της έκτασης)
🌳 Δημιουργία μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου (87% της έκτασης)
🚚 Μεταφορά των βαριών εκθεσιακών λειτουργιών στη Σίνδο
Γιατί;
✔️ Για να προστατεύσουμε την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά
✔️ Για να περιορίσουμε κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα
✔️ Για να δώσουμε στην πόλη ανοιχτούς, πράσινους δημόσιους χώρους
✔️ Για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία της ΔΕΘ
🌍 Σε εποχή κλιματικής κρίσης, η επανάχρηση δεν είναι επιλογή – είναι αναγκαιότητα.
Η Θεσσαλονίκη έχει ήδη αυτό που χρειάζεται: ιστορικό εκθεσιακό δυναμικό και χώρο για πραγματικό πράσινο στο κέντρο της.
📌 Η πρόταση μας:
✔️ είναι λειτουργική και ρεαλιστική
✔️ ενισχύει την εκθεσιακή δραστηριότητα
✔️ σέβεται το περιβάλλον και την πόλη
🎨 Credits φωτορεαλιστικών: Juan Cano Gonzalez & Beatrice Demertzidou
🔗 Δείτε περισσότερα: https://parkodeth.gr/?page_id=128
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος