Σε διαγωνισμό του ΜΙΤ φοιτητές του ΑΠΘ με τεστ διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος

Array

Με μία σπουδαία ανακάλυψη, ένα καινοτόμο εργαλείο για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του παγκρέατος θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό iGEM Competition του ΜΙΤ η διεπιστημονική φοιτητική ομάδα iGEM του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία νέα μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο, το πλεονέκτημα της οποίας είναι η εξειδίκευση και η ακρίβεια ως προς τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και επιπλέον το γεγονός ότι μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη καρκινικού όγκου κατά το πρώτο και το δεύτερο στάδιο ανάπτυξής του, καθώς τα μόρια RNA που επιλέχθηκαν από τους φοιτητές εκκρίνονται σε μεγάλες ποσότητες σε αυτά τα δύο στάδια.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο αν. καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Βιζιριανάκης το τεστ πάνω στο οποίο εργάζονται οι φοιτητές από έξι διαφορετικά τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί φιλοδοξεί να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος καθώς μέχρι σήμερα οι θεραπευτικές μέθοδοι δεν είχαν θετικά αποτελέσματα επειδή ο συγκεκριμένος καρκίνος συνήθως εντοπίζεται στα τελικά στάδια.

Η φοιτητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει ως βιοδείκτες μικρά μόρια RNA, που ονομάζονται microRNAs και εκκρίνονται φυσιολογικά στα ούρα κάθε ανθρώπου σε μικρές ποσότητες. Με τη βοήθεια ειδικών αλληλουχιών θα ανιχνεύεται η ποσότητα αυτών των microRNAs, η οποία αν υπερβαίνει μία τιμή θα είναι βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από καρκίνο του παγκρέατος.

Φιλοδοξία των φοιτητών ήταν να φτιάξουν ένα εύκολο, γρήγορο και οικονομικό τεστ και φαίνεται πως το πέτυχαν. Το βραβείο στο διαγωνισμό του ΜΙΤ σίγουρα θα τους δικαιώσει, η ηθική ικανοποίησή τους όμως θα έρθει όταν μάθουν ότι το τεστ που δημιούργησαν όντως συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και την θεραπεία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος