Πρωταθλήτρια η Βόρεια Ελλάδα στην ανακύκλωση αποτσίγαρων

300.000 αποτσίγαρα έχουν συλλεχθεί σε διάστημα μόλις ενός χρόνου (2021-2022) σε 125 κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλες εκδηλώσεις, δημόσιους χώρους με τη συνεργασία δήμων και οργανισμών και στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας κ.α. στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται τοποθετημένοι στο σύνολο τους 1.000 ειδικοί κάδοι συλλογής αποτσίγαρων από την Cigaret Cycle για την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων #gopafree. Σε διάστημα μόλις δύο ετών συλλέχθηκαν 2.000.000 αποτσίγαρα τα όποια και έχουν πάρει το δρόμο της ανακύκλωσης.

Τα αποτελέσματα και το φιλόδοξο εγχείρημα της μέχρι σήμερα πορείας του προγράμματος παρουσίασε η Cigaret Cycle ΑΜΚΕ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Forward Green, της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας που πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Πρωταθλήτρια η Βόρεια Ελλάδα στην ανακύκλωση αποτσίγαρων

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών IERAX Analytix για τα αποτσίγαρα σε συνεργασία με την Cigaret Cycle όπου καταγράφεται πως το 84% των πολιτών θα συμμετείχε σε δράσεις ανακύκλωσης (8 στους 10) ενώ το 11% των ερωτηθέντων γνώριζε πως το αποτσίγαρο μπορεί να ανακυκλωθεί και θα ήθελε να ενημερωθεί περισσότερο.

Εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων τόνισαν τα θετικά αποτελέσματα από την συμμετοχή στο πρόγραμμα όχι μόνο σε επίπεδο περιβαλλοντικού αποτυπώματος και πράσινης πρακτικής για το Περιβάλλον αλλά και σε επίπεδο ομαδικής συνεργασίας με απώτερο στόχο την υιοθέτηση μιας νοοτροπίας και κουλτούρας και για τα αποτσίγαρα. Στο πρόγραμμα από την Βόρεια Ελλάδα συμμετέχουν μέχρι στιγμής 4 δήμοι (Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Πτολεμαΐδας) και 14 επιχειρήσεις (Isomat ΑΕ, Χατζόπουλος ΑΕ, Kosmocar ΑΕ, Αγορά Μοδιάνο, Pelopac ΑΒΕΕ, Porto Palace Hotel, Grand Hotel Palace, Nova Packaging Hellas ΑΕ, Embryolab, Clip News ΑΕ., Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, DTS Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων, ΔΕΘ Helexpo ΑΕ.)

Το επιστέγασμα της συνεργασίας με την ΔΕΘ Helexpo στην πρώτη έκθεση κυκλικής οικονομίας τόνισε με τη σειρά της η Μαρία Συλλοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΔΕΘ. «To σημαντικό αποτέλεσμα των 50.000 αποτσίγαρων από την Δ.Ε.Θ. το 2022 ήταν έναυσμα για τη συνέχιση της συνεργασίας μας, σε ένα νέο εκθεσιακό και συνεδριακό γεγονός για την Κυκλική Οικονομία, τη Forward Green, το brand name της οποίας, προέκυψε από το λογότυπο που επιλέξαμε για τους κάδους ανακύκλωσης των αποτσίγαρων. H ΔΕΘ HELEXPO με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και βασική προτεραιότητα την υλοποίηση του οράματος για την ανάπλαση του εκθεσιακού της κέντρου, Thessaloniki ConFEx Park, έχει πάντα τις «πύλες» της ανοιχτές σε πράσινες δράσεις, οι οποίες θα την οδηγήσουν στην 2η εκατονταετία της εξελικτικής της πορείας».

«Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα που ξεκίνησε στο τέλος του 2019. Αντιμετώπισε όπως και πολλές άλλες προσπάθειες τους περιορισμούς και τις δυσκολίες μιας πανδημίας. Ήρθε σε σύγκρουση με την καθιερωμένη αντίληψη πως τίποτα δεν αλλάζει ή τουλάχιστον αλλάζει δύσκολα γιατί όλοι έχουμε μάθει διαφορετικά. Σήμερα είμαστε εδώ χαρούμενοι γιατί το πείραμα πέτυχε, η προσπάθεια λίγων ανθρώπων είναι πλέον προσπάθεια των πολλών», ανέφερε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας το όραμα και τα αποτελέσματα του προγράμματος #gopafree, στο κοινό της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, ο Διευθυντής και ο Συνιδρυτής της Cigaret Cycle MAKE, Γιώργος Σακελλαρίου.

Στην εκδήλωση δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο ένα γλαστράκι με εμπλουτισμένο χώμα από το προϊόν (λίπασμα) της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων σε μια κίνηση των διοργανωτών να ευχαριστήσουν τους συμμετέχοντες και το κοινό για την συμβολή και την παρουσία στην δημιουργία μιας επιτυχημένης προσπάθειας ενός νέου, καλύτερου μέλλοντος, πιο φιλικού και βιώσιμου για το Περιβάλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος