Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.
Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 Περιφερειακές Ενότητες και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή το 2023 φορέων από 37 Περιφερειακές Ενότητες.
Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 49 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 20 Δήμους, 21 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.
Από την Πέμπτη 23 έως την Κυριακή 26 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.
Επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις αρμόδιες διοργανώτριες Υπηρεσίες.
Αναλυτικά το πρόγραμμα για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Α. Συμμετέχοντας και φέτος στην επικοινωνιακή δράση του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 εκπαιδευτικά προγράμματα στο Γενί Τζαμί και για μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της δράσης θα αναφερθούμε σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις για την ιερότητα των δέντρων, καθώς και στους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου στις τέχνες και την αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Επίσης θα παίξουμε παιχνίδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία.
Ημερομηνία εκδήλωσης:
24/05/2023
Ώρα εκδήλωσης: 9:00 και 11:30
Σημείο συνάντησης:
Γενί Τζαμί (Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο), Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2313310442 (Ζ. Μπίλη), 2313310454 (Γ. Καρλιάμπας), 2313310418 (Όλγα Μπακιρτζή)
Β.Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει θεματική περιήγηση στο Επταπύργιο στις 26 Μαΐου 2024, βιωματικό περίπατο για ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών στα τείχη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Επταπύργιο. Η δράση στοχεύει να προβάλει τη διαχρονική σχέση της Θεσσαλονίκης με τα τείχη της και την ιδιαίτερη σημασία τους στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης, ενώ παράλληλα να αναδείξει τη διασύνδεση φύσης και πολιτισμού.
Η συμμετοχή στη δράση προϋποθέτει την έγκαιρη υποβολή δήλωσης συμμετοχής για την οποία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα
Ημερομηνία εκδήλωσης:
26/5/2024
Ώρα εκδήλωσης:
10.00-14.00
Σημείο συνάντησης:
Επταπύργιο
Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:
2313310439/ Χαρά Σαρρηγιαννίδου
Γ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού του ΥΠΠΟ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», περιήγηση στο Γαλεριανό συγκρότημα για το ευρύ κοινό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ορισμένα από τα λαμπρότερα τετραρχικά μνημεία της πόλης κατά την περίοδο εγκατάστασης του Καίσαρα Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη, ενώ έμφαση θα δοθεί στη διασύνδεση φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικού πλούτου.
Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα
Ημερομηνία εκδήλωσης:
25/05/2024
Ώρα εκδήλωσης:
10.00 – 12.00
Σημείο συνάντησης:
Είσοδος τουΓαλεριανού συγκροτήματος
Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:
2313310440/Τάνια Πρωτοψάλτη
Δ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού του ΥΠΠΟ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνει την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 την βιωματική εκπαιδευτική δράση «Κήποι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» στον ναό Αγίου Νικολάου Ορφανού για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τους βυζαντινούς κήπους που συνδέονται με τον τόπο αναψυχής τόσο του πραγματικού κόσμου όσο και του επέκεινα.
Ηλικιακές ομάδες: Ε΄-ΣΤ΄ Τάξεις Δημοτικού
Διάρκεια προγράμματος: 1.30΄
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές
Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
Ημερομηνία εκδήλωσης:
23/5/2024
Ώρα εκδήλωσης:
10.00-13.30
Σημείο συνάντησης:
Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού
Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:
2313310439-418/ Χαρά Σαρρηγιαννίδου, Όλγα Μπακιρτζή
Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Α. Στο πλαίσιο της πανελλήνιας επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα διεξάγει την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 εκπαιδευτική αρχαιολογική δράση για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον ιστορικό κήπο Δελασάλ, στα Πεύκα Θεσσαλονίκης. Η δράση θα περιλαμβάνει αρχαιολογική περιήγηση και παιχνίδι εξερεύνησης του ιστορικού κήπου και των μνημείων του. Απαιτείται απαραιτήτως προηγούμενη δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη Δράση, η οποία και θα υποβληθεί από τα ενδιαφερόμενα Γυμνάσια/Λύκεια των Πεύκων, στα οποία και θα αποσταλεί ειδική πρόσκληση συμμετοχής. Ως προς τις δηλώσεις συμμετοχής, θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.
Ημερομηνία εκδήλωσης: 24 Μαΐου 2024
Ώρα εκδήλωσης: 09.00-13.00
Σημείο συνάντησης: Ιστορικός Κήπος Άμποτ/Δελασάλ, Πεύκα ΠΕ Θεσσαλονίκης
Υπεύθυνος επικοινωνίας για την ΕΦ.Α.ΠΕ.Θ.: Ευθυμία Ντάφου, entafou@culture.gr, 231 0801402
Β. Το πρόγραμμα, με τίτλο «Άνω – Κάτω. Στη Θέρμη» επιδιώκει την επαφή της σχολικής κοινότητας με τους αρχαιολογικούς χώρους της Θέρμης, το φυσικό τους περιβάλλον και τις επάλληλες εποχές κατοίκησης. Η διαχρονική κατοίκηση της περιοχής, από τους προϊστορικούς χρόνους ως και την μεταβυζαντινή και νεότερη περίοδο, και η ένταξη της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας στο άμεσο περιβάλλον των ιστάμενων μνημείων θα είναι οι άξονες για την ανάπτυξη ενός προγράμματος συνοπτικής παρουσίασης των περιόδων κατοίκησης, με σκοπό τη δημιουργία εικαστικών και οπτικών αναφορών, που θα καλλιεργήσουν την ιστορική μνήμη και τη σύνδεση με το περιβάλλον.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μία εικαστική δράση που αφορά την κατασκευή αντιγράφων από χαρακτηριστικά αντικείμενα διαφόρων περιόδων και την ένταξή τους από τους μαθητές στο αντίστοιχο εικονιστικό πλαίσιο της περιόδου προέλευσης καθώς και ένα περίπατο στον πευκόφυτο λόφο της Τράπεζας και επίδειξη των κατά χώρα καλυμμένων αρχαιοτήτων μέσω του προγράμματος Smart Eye.
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 24/05/2024
Διάρκεια: 9:00 – 12:00
Υπεύθυνοι δράσης: Μ. Παππά, Αθ. Μουράτη, Αν. Παντή, Π. Φωτιάδης, Ν. Τριβυζαδάκης, Α. Ρεΐζη, Α. Θάνος, Αν. Τσέος.
Γ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα διεξαγάγει πεζοπορική αρχαιολογική περιήγηση στα Κερδύλλια Όρη σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Σκοπός της δράσεως είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με την Φύση, την Ιστορία και τα Μνημεία του ΒΑ μέρους της σημερινής ΠΕ Θεσσαλονίκης, δηλαδή του οροπεδίου των λεγόμενων Βρωμολιμνών και της νοτίας απολήξεως των Κερδυλλίων. Εντός του χώρου αυτού, οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν σε μνημεία και αρχαιολογικές θέσεις στην περιοχή των Στεφανινών και της ορεινής Ασπροβάλτας.
Η πεζοπορική διαδρομή θα έχει ως σημείο εκκίνησης τον σπουδαίο ιστορικά οικισμό των Στεφανινών, από όπου και θα κινηθεί προς το ανατολικό άκρο του σημερινού οροπεδίου, για να διασχίσει μέσω ορεινών μονοπατιών κατόπιν τα Κερδύλλια Όρη έως τη Μοναστηρόπετρα, όπου η μονή Αγίου Γεωργίου, και από εκεί, τέλος, μέσω παλαιάς λιθόστρωτης οδού να κατέλθει στην Ασπροβάλτα.
Η δράση απευθύνεται ειδικώς σε ορειβάτες-οδοιπόρους και φυσιολάτρες, καθώς περιλαμβάνει πεζοπορική διαδρομή μήκους 18 χιλιομέτρων, διαβαθμισθείσα ως «Β» στην σχετική ορειβατική κλίμακα βαθμού δυσκολίας. Για τον λόγο αυτόν και απαιτείται η καλή φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων και ο απαραίτητος εξοπλισμός τους. Η μετακίνηση από και προς τη Θεσσαλονίκη θα γίνει οδικώς.
Ημερομηνία εκδήλωσης: 26 Μαΐου 2024.
Ώρα εκδήλωσης: 07.00-18.00 (περιλαμβάνεται ο χρόνος οδικής μετακίνησης από και προς τη Θεσσαλονίκη).
Σημεία συνάντησης-αναχώρησης: Κ. Καραμανλή & Βούλγαρη: 06:45 π.μ., από τα γραφεία του ΕΟΣ-Θ (Καρόλου Ντηλ 19 και Τσιμισκή γωνία, 546 23 Θεσσαλονίκη): 07:00 π.μ., και από One Salonica: 07:10 π. μ.
Για τη συμμετοχή στη Δράση απαιτείται προηγούμενη δήλωση ενδιαφέροντος και θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται στα Γραφεία του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης, Καρόλου Ντηλ 19 και Τσιμισκή γωνία, τηλ. επικοινωνίας: 231 0266928, 231 0240889, e-mail : info@eosthessalonikis.gr
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας και φέτος στην επετειακή επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 23-26 Μαΐου 2024 της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ, διοργανώνει ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό και για την εκπαιδευτική κοινότητα εκπαιδευτικά προγράμματα και ένα εργαστήριο πλαστικής.
Τις ημέρες του εορτασμού θα υλοποιηθούν τα εξής:
Θεματική ξενάγηση
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
Το ευρύ κοινό θα ξεναγηθεί στην περιοδική έκθεση «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 60 χρόνια|60 στιγμές» από αρχαιολόγο του μουσείου-επιμελήτρια της έκθεσης. Στις 27 Οκτωβρίου 1962 η πόλη εγκαινιάζει με λαμπρότητα το νέο της αρχαιολογικό μουσείο. Η τρέχουσα περιοδική τιμά τη σημαντική επέτειο των 60 χρόνων του ΑΜΘ και φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στην αρχαία Θεσσαλονίκη, τον καιρό της πανδημίας»
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Δ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αντλώντας έμπνευση από την πρόσφατη πανδημία, μεταφέρει τα παιδιά στο 165 μ.Χ., όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη η διαβόητη «Επιδημία των Αντωνίνων». Τα καλεί να πάρουν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων και ανακάλυψης, με τη βοήθεια καρτών και φωτογραφιών ορισμένων εκθεμάτων του Μουσείου. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά γνωρίζουν πτυχές της καθημερινής ζωής στην αρχαία Θεσσαλονίκη και προβληματίζονται πάνω στην ανάγκη άσκησης της ατομικής ευθύνης και του ορθολογισμού για την αντιμετώπιση επιδημιών και κρίσεων κάθε είδους.
Εργαστήριο πλαστικής: «Η φύση αποτυπώνεται στον πηλό»
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
Το πρόγραμμα απευθύνεται μαθητές και μαθήτριες προσχολικής ηλικίας (προνήπια – νήπια). Οι συμμετέχοντες στη δράση θα φέρουν ή θα περισυλλέξουν φύλλα, άνθη, καρπούς από τον κήπο του Μουσείου τα οποία θα αποτυπώσουν σε επιφάνεια πηλού για να δημιουργήσουν μια σύνθεση με ανάγλυφη φυτική διακόσμηση.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
Ώρα εκδήλωσης: 09:30 -13:30
Σημείο συνάντησης: Χώρος υποδοχής Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:
2313 310201 / Κατερίνα Μπεχτσή, Χαράλαμπος Τσούγγαρης, Χρυσάνθη Φωτιάδου
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματα και τους κήπους του.
Οι φετινές δράσεις περιλαμβάνουν:
- Θεματική περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου με στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του φυτικού κόσμου σε αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης από αρχαιολόγο του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τη μορφή και τον συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Βυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις αίθουσες του Μουσείου προσαρμοσμένο στη θεματική της ημέρας. Οι μαθητές θα προσεγγίσουν τη μορφή και τον συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Βυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης.
Ημερομηνία εκδήλωσης: 23/5/2024 και 24/5/2024
Ώρα εκδήλωσης:
23/5/2024, 09:00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
24/5/2024, 12:00 Θεματική ξενάγηση
Σημείο συνάντησης: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Τηλέφωνο/ για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού:
2313 306422 (Εκδοτήριο εισιτηρίων Μουσείου)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος