Ομιλία στο Α.Π.Θ με θέμα «Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»

«Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί από τον Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Βιογραφικό Σημείωμα Ομιλητή

Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης γεννήθηκε στον Αγρό στις 20 Ιουλίου 1956.
Διορίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2013 ως Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό. Την περίοδο 1.3.2013–31.8.2013 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής (Γενικός Γραμματέας) του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.
Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα. Το χαρτοφυλάκιο του περιελάμβανε την γενική ευθύνη και πολιτική εποπτεία για την προετοιμασία και τη διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Είχε, πρόσθετα προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, την ευθύνη εκπροσώπησης της Δημοκρατίας, την προεδρία σχηματισμών του Συμβουλίου, τις Διαθεσμικές Σχέσεις και την εκπροσώπηση της Προεδρίας και του Συμβουλίου της ΕΕ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άλλων θεσμών, Διασκέψεων και Συναντήσεων.
Ο κ.. Μαυρογιάννης εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1987. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, υπηρεσίες και Αποστολές. Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου τριών διαδοχικών Υπουργών Εξωτερικών (1995-97, 2002-2003). Διετέλεσε Πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία από το 1997 ως το 1999 και στην Γαλλία από το 1999 ως το 2002 (με παράλληλες διαπιστεύσεις στην Ανδόρα, την Τυνησία και το Μαρόκο), Πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από το 2003 ως το 2008 (με παράλληλες διαπιστεύσεις στη Βραζιλία, την Αγία Λουκία, τη Γρενάδα και την Αντίγκουα & Μπαρμπούντα), και Πρέσβης–Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ στις Βρυξέλλες από το 2008 ως το 2011.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, εξελέγη και υπηρέτησε ως ένας από τους Αντιπροέδρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από το 2007 ως το 2008. Ενήργησε ως διαμεσολαβητής (facilitator) και Σύμβουλος του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης για την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας (2007). Από το 2003 ως το 2008 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις σχέσεις με την φιλοξενούσα χώρα. Προήδρευσε επίσης σειράς άλλων Επιτροπών και Διασκέψεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αντιπρόεδρος και Γενικός Εισηγητής της 3ης Διάσκεψης των Η.Ε. για την Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης (Αδις Αμπέμπα 2015).
Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης ήταν υποψήφιος της Κύπρου για την Προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, (2016-2017) και απέτυχε να εκλεγεί με πολύ μικρή διαφορά ψήφων (90-94).
Από το 2002 ως το 2008 ήταν μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις Διακοινοτικές Συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.
Ο Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης κατέχει τον τίτλο του διδάκτορος (PhD) στην Πολιτική Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Έχει επίσης μεταπτυχιακά διπλώματα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1984 του απονεμήθηκε το Δίπλωμα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση στον χώρο του διεθνούς δικαίου.
Έχει παρασημοφορηθεί ως Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας και ως Μέγας Ταξιάρχης του Τάγματος Διπλωματικής Αξίας της Ρουμανίας. Του έχει επίσης απονεμηθεί το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος