Νεκροί αργυροπελεκάνοι στην Κερκίνη από τη γρίπη των πτηνών

Array

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς η επιβεβαίωση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε 50 νεκρούς αργυροπελεκάνους της Κερκίνης.

Όπως εξηγεί στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Σερρών Λεωνίδας Βαρούδης το στέλεχος της γρίπης των πτηνών που προκάλεσε τον θάνατο των αργυροπελεάτων είναι το ήπιο στέλεχος Η5Ν8 που απειλεί την ορνιθοπανίδα και όχι τα Η1Ν1 ή Η5Ν1 που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τα ζώα. Αυτό που προέχει είναι να γνωρίζουν οι πτηνοτρόφοι των Σερρών και κυρίως όσοι διατηρούν πτηνοτροφικές μονάδες σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τη λίμνη αλλά και όσοι εκτρέφουν οικόσιτα πουλιά ότι θα πρέπει να τα κρατήσουν επί του παρόντος σε κλειστό περιβάλλον.

Εδώ και μήνες είχαν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε γειτονικές χώρες οπότε ήταν αναμενόμενο να περάσει η νόσος τα σύνορα.

Αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με την ενημέρωση των πολιτών και την αποφυγή γειτνίασης των πτηνών με οποιαδήποτε περιοχή όπου υπάρχει υδατοσυλλογή που δεν είναι ελεγχόμενη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν τους ελέγχους στην περιοχή ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο θάνατος των αργυροπελεκάνων ήταν σταδιακός και σημειώθηκε μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος