Τον από κοινού σχεδιασμό και υλοποίηση συνεργατικών δράσεων με σκοπό την ενίσχυση του τομέα των Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και την καινοτομία στην εγχώρια και διεθνή αγορά φωτοβολταϊκών συμφώνησαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων HOPE-A (Hellenic Organic & Printed Electronics Association) και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, μέσω μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα, στο πλαίσιο της Nanotexnology 2025, οι επικεφαλής τους.
Στο μνημόνιο αναγνωρίζεται η ανάγκη για συνέργειες μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων από τον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα από τον τομέα των φωτοβολταϊκών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στη μαζική παραγωγή και να προταθούν νέες ιδέες και λύσεις.
Η συνεργασία των δύο φορέων είναι ενεργή εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Nanotexnology, ωστόσο, όπως εξήγησε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης πλέον «μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε έμπρακτα όλη αυτή τη δραστηριότητα για να ενισχύσουμε την περιοχή μας». Όπως σημείωσε, οι δραστηριότητες που θα δρομολογηθούν από κοινού εκτείνονται σε διάφορα τεχνολογικά και καινοτομικά πεδία, με έμφαση στον τομέα της γεωργίας, όπου η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σχεδιάζει θύλακα αγροδιατροφής, ενώ το Κέντρο Αριστείας Νανοτεχνολογίας και το Εργαστήριο Νανοεχνολογίας δημιουργεί το Ινστιτούτο Αgro-nano.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ζώνη Καινοτομίας, να βοηθηθούμε από την Ζώνη Καινοτομίας, έτσι ώστε να βοηθηθεί η περιφέρεια μας και η Ελλάδα γενικότερα. Το μνημόνιο αποσκοπεί σε συνέργειες στο τεχνολογικό και καινοτομικό επίπεδο, αλλά κυρίως στο επίπεδο της δικτύωσης και των συνεργασιών για δημιουργία νέων εταιρειών. Θα χρησιμοποιήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την γνώση και την τεράστια εμπειρία που έχει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη δημιουργία και στην υποστήριξη των νεοφυών εταιρειών, των spin-offs, των start-ups, των incubators που χρησιμοποιεί, για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα, ώστε να δημιουργηθούν στην περιοχή μας νέες εταιρείες και να προωθήσουν τα προϊόντα, τα οποία μας φέρνουν οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν», επισήμανε ο κ. Λογοθετίδης.
Υπενθύμισε δε, ότι «ήδη κτίζεται το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς», το οποίο «θέλει πολλές εταιρείες, πολλούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς να έρθουν γύρω» και «ένας από αυτούς είναι και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, προκειμένου να μπορέσουν τα προϊόντα από εκεί, όχι μόνο να πουληθούν, αλλά να δημιουργήσουν πολλές νέες εταιρείες –υποστηρικτικές γύρω από το εργοστάσιο και γύρω από τις τεχνολογίες, που συνδέονται με την πράσινη βιομηχανία και την πράσινη ενέργεια».
«Δεν μπορούμε να έχουμε καινοτομία αν δεν υπάρχει συνεργασία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, καθηγητής Παναγιώτης Κετικίδης. «Είναι χαρά μας που αυτή η πλούσια γνώση, η παγκόσμια γνώση που έχουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, μας χαρτογραφεί και μας βάζει στην παγκόσμια αγορά. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό, διότι πρέπει να βάλουμε την Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «εμείς πρέπει να βοηθήσουμε, διότι η αποστολή μας είναι να φέρουμε μαζί τα ερευνητικά κέντρα και τους καθηγητές, τη γνώση δηλαδή με τους επιχειρηματίες, όπου οι ιδέες να γίνουν επιχειρήσεις».
Η αποστολή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, όπως εξήγησε, είναι «να φέρουμε τις δύο κοινότητες μαζί και να γίνει η ζύμωση», αν και «σε εμάς αυτό έχει συμβεί εδώ και χρόνια και απλώς τώρα τυπικά το υπογράψαμε, γιατί το υποστηρίζαμε από την αρχή και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό που έχουμε». Παρατήρησε δε ότι ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 42η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 123 χωρών, στον δείκτη της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων βρίσκεται στην 118η θέση. «Είναι μεγάλη μας χαρά να είμαστε ένα θετικό παράδειγμα, έτσι ώστε και άλλα ερευνητικά κέντρα που έχουμε στην Ελλάδα και πολύ άξιους καθηγητές ερευνητές να μπορέσουν να κάνουν αυτό που έκαναν ο κύριος Λογοθετίδης με την ομάδα του», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων οι στόχοι που τίθενται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων HOPE-A και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας περιλαμβάνουν:
-Ανταλλαγή βάσεων δεδομένων και πληροφοριών μελών.
-Προώθηση καινοτόμων συνεργασιών μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων των δύο οικοσυστημάτων.
-Χρήση των εγκαταστάσεων του ενός φορέα από τον άλλον, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συναντήσεων, παρουσιάσεων, εργαστηρίων και άλλων δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της συνεργασίας
-Διοργάνωση κοινών διεθνών εκδηλώσεων και συνεδρίων για την ενίσχυση της προβολής των Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και του Φωτοβολταϊκού τομέα.
-Ετήσια εκδήλωση, με συνδιοργανωμένη από τον HOPE-A και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, και θεματικά εργαστήρια με συμμετοχή ερευνητών και ειδικών διεθνούς εμβέλειας
-Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ HOPE-A και Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας
-Συνεργασία σε ευρωπαϊκά και διμερή έργα με τουλάχιστον μία κοινή πρόταση ανά έτος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος