Με τη γενική συνέλευση ολοκληρώθηκε η σύνοδος της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων- ΝΑ Ευρώπη (ABNA-SE)

Με την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης ολοκληρώθηκαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι τριήμερες εργασίες της συνόδου της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων- ΝΑ Ευρώπη (ABNA-SE), την προεδρία του οποίου ασκεί το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την τρέχουσα περίοδο.

Η γενική συνέλευση έλαβε σειρά αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία αυτή καθαυτή αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της δράσης της ABNA-SE, η οποία από σήμερα αριθμεί 12 μέλη, αφού πέραν των 11 ιδρυτικών [ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu Ajansi (Τουρκία), Agerpres (Ρουμανία), ATA (Αλβανία), ΒΤΑ (Βουλγαρία), FENA (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), HINA (Κροατία), ΚΥΠΕ (Κύπρος), KOSOVAPRESS (Κόσοβο), ΜΙΑ (Βόρεια Μακεδονία), ΜΙΝΑ (Μαυροβούνιο)] προστέθηκε ακόμη ένα, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνέλευσης, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης καλωσόρισε τους συνέδρους στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε: «Αποδείξαμε όλο αυτό το διάστημα πως αν εργαζόμαστε από κοινού για τον κοινό σκοπό της ενίσχυσης της δράσης της Ένωσής μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, το συνέδριο που οργανώσαμε τις προηγούμενες μέρες αλλά και τη σημερινή γενική συνέλευση βάλαμε γερά θεμέλια ώστε ν’ αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την ABNA-SE».

Η θητεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην προεδρία της ABNA-SE ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και θα παραδώσει τη «σκυτάλη» στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ωστόσο ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής κ. Περδικάρης θα παραμείνει ως εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης. Στην τρέχουσα σύνθεση του ΔΣ μετέχουν -εκτός του κ. Περδικάρη- ο γενικός διευθυντής του ΒΤΑ Κίριλ Βάλτσεφ (Kiril Valchev) που κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα της Ένωσης και δύο εκτελεστικά μέλη: ο ιδιοκτήτης του KosovaPress Σκέντερ Κρασνίτσι (Skender Krasniqi) ως τέως πρόεδρος και ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Anadolu Σερντάρ Καραγκιόζ (Serdar Karagöz), ο οποίος ανακοίνωσε πως η γενική συνέλευση της ερχόμενης χρονιάς (2024) θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Υπογραφή διμερών συμφωνιών

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της ABNA-SE, το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπέγραψε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με το αλβανικό πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ) και το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpes, όπως επίσης και τη Χάρτα Διαφορετικότητας (Diversity Charter), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Έχει αποφασιστεί, επίσης, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Moldpres η υπογραφή διμερούς συμφωνίας, ωστόσο λόγω αιφνίδιας ασθένειας του εκπροσώπου του μολδαβικού πρακτορείου δεν κατέστη δυνατή η υπογραφή της στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της προεδρίας της ABNA-SE διοργάνωσε συνέδριο, με θέμα: «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα», με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη, διπλωματών, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων επιχειρήσεων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος