Λύση για τον υπερτροφισμό του Θερμαϊκού από την ομάδα Skepsis στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM

Με μία λύση για το πρόβλημα του υπερτροφισμού που παρατηρείται στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου συμμετέχει η μαθητική ομάδα Skepsis στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM (https://igem.org) που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 2022.

Η ομάδα Skepsis, είναι η μοναδική  σχολική ομάδα που επιλέχθηκε να συμμετάσχει από όλη την Ευρώπη, σε έναν διαγωνισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 7.400 συμμετέχοντες, κυρίως προπτυχιακούς φοιτητές, ενώ τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, επιχειρηματικούς φορείς και ερευνητικά εργαστήρια.

Λύση για τον υπερτροφισμό του Θερμαϊκού από την ομάδα Skepsis στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM

Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία κάτω των 18, και αποτελείται από 15 μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος του Διεθνούς Απολυτηρίου (IBDP) Κολλεγίου Ανατόλια. Τα μέλη της είναι οι: Καριώτης Κωνσταντίνος, Γιάννος Κουμπάνης, Αχιλλέας Μίτταρης, Αλεξάνδρα Θερειανού, Δήμητρα Χοτίδου, Φίλιππος Σακελλαρίου, Γιώργος Κεσαπίδης, Κωνσταντίνος Δούκας, Μαρία Κορώνη, Μάρκος Χίγκας, Νικόλας Μπουτσιούκης, Στέλιος Αγγελίδης, Αχιλλέας Δρακωτός, Έφη Τσέλιου,  Μιχάλης Τσιάλης, Λυδία Αυγερινού και Αλέξανδρος Χαλβατζάκης. 

H Skepsis έχει σχεδιάσει ένα φίλτρο, το οποίο θα αποτελείται από ένζυμα που μετατρέπουν τα νιτρικά (NO3) σε νιτρώδη (NO2). Η έμπνευση και ο στόχος για τη δημιουργία του συγκεκριμένου βιοφίλτρου, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερτροφισμού που παρατηρείται στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.

Η εργαστηριακή παραγωγή του ενζύμου έγινε στο Εργαστήριο Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ACT – the American College of Thessaloniki, υπό την καθοδήγηση της Δρος Μαίρης Καλαμάκη, καθηγήτριας Χημείας και Βιοτεχνολογίας στο ACT. Οι μαθητές:

  • Απομόνωσαν το γονίδιο που κωδικοποιεί το ένζυμο Νιτρική Αναγωγάση από το βακτήριο Pseudomonas azotoformans που έχει απομονωθεί από υδάτινα περιβάλλοντα.
  • Κλωνοποίησαν το γονίδιο της νιτρικής αναγωγάσης σε φορέα έκφρασης και δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που παράγουν υψηλά επίπεδα νιτρικής αναγωγάσης.
  • Απομόνωσαν το ένζυμο από τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια
  • Αξιολόγησαν τη δραστικότητα του ενζύμου με βιοχημικές δοκιμές και αναλύσεις.

Στη συνέχεια σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το φίλτρο στο οποίο θα ενσωματωθεί το ένζυμο. Η κατασκευή έγινε στο Fabrication Lab του Κολλεγίου Ανατόλια με τη χρήση 3D εκτύπωσης. Στην πορεία, το ένζυμο ακινητοποιήθηκε επάνω στο φίλτρο με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Δρος Ηρώς Κολιάκου, συντονίστριας των προγραμμάτων STEM του Κολλεγίου Ανατόλια.

Λύση για τον υπερτροφισμό του Θερμαϊκού από την ομάδα Skepsis στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM

Η μαθητική αυτή πρωτοβουλία έγινε εφικτή χάρη στην εργασία των καθηγητών/τριών του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, αλλά και στη βοήθεια υποστηρικτών.

Πέραν της επιστημονικής εργασίας, τα μέλη της ομάδας κλήθηκαν να συγκεντρώσουν τους απαραίτητους πόρους για τη συμμετοχή τους, ετοιμάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση υποστήριξης, ερευνώντας την αγορά για εταιρίες που μπορεί να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και, τέλος, προσεγγίζοντάς τες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος