Μαθητές από την Κω συνομίλησαν απευθείας με αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το δημοτικό σχολείο Ζηπαρίου των 400 μαθητών, διαθέτει όμιλο αστρονομίας με 23 μαθητές, το λεγόμενο «Τάγμα της επιστημονικής γνώσης», το οποίο συνδέθηκε μέσω Ασυρμάτου, τύπου VHF, με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Η κα Έφη Ξανθοπούλου, Διευθύντρια Δημοτικού σχολείου, είπε ότι τα παιδιά ένιωσαν μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό, γι’ αυτό και προέτρεψε όλα τα σχολεία να κάνουν αυτό το εγχείρημα.
Η κα Μαρία Ροβόλα, υποδιευθύντρια Σχολείου, τόνισε ότι η ΝΑΣΑ ενέκρινε τελικά τις ερωτήσεις των παιδιών που ήταν ιδιαίτερα έξυπνες και στοχευμένες.
Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ARISS (Amateur Radio International Space Station), το οποίο έγινε για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα. Τελευταία φορά που ελληνικό σχολείο έλαβε μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν το 2017.
Το Πρόγραμμα επιτρέπει στους μαθητές σε όλον τον κόσμο να βιώσουν τον ενθουσιασμό της απευθείας συνομιλίας με τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δίνοντας τους το έναυσμα να ενδιαφερθούν για την Eπιστήμη, την Tεχνολογία, τη Mηχανική και τα Mαθηματικά (STEM).
“Στο Ζηπάρι γράφηκε ιστορία, ενώ η καλή οργάνωση και το ωραίο κλίμα της ομάδας βοήθησε να φτάσουμε στο τέλος χωρίς κανένα πρόβλημα”, τόνισε ο κ. Μιχάλης Μπαλασκάς ραδιοερασιτέχνης, ενώ ο συνάδελφός του Παντελής Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στον εξειδικευμένο εξοπλισμό που χρειάστηκε για να έρθει σε πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
Στο σχολείο πραγματοποιούνται ήδη μαθήματα αστρονομίας, με βίντεο, κατασκευές, AR, ρομποτική, προπόνηση αστροναύτη, αστροπαρατήρηση και, παράλληλα, οργανώνονται συναντήσεις με μέντορες, όπως αστροφυσικό, μηχανικό πλοήγησης δορυφόρου της ESA, υποψήφιο αστροναύτη της ESA, δικηγόρο του διαστήματος και άλλους επαγγελματίες που απαντούν στα ερωτήματα των παιδιών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος