Ημερίδα για Τεχνητή Νοημοσύνη, Ενημέρωση και Παραπληροφόρηση: Ουσιαστικό περιεχόμενο, έλεγχος γεγονότων και εκπαίδευση, το ζητούμενο για τη δημοσιογραφία

«Κάτι και καλό και όχι πολλά που αναμασούν τα ήδη γνωστά είναι το ζητούμενο στην επιστήμη και τη δημοσιογραφία» τόνισε η Ιωάννα Κωσταρέλλα, αν. καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, συντονίστρια του έργου SHAZAAM, μιλώντας σε ημερίδα για την ενημέρωση και την παραπληροφόρηση στον καιρό της Τεχνητής Νοημοσύνης, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ίδια ανέφερε ότι η κατάσταση σήμερα χαρακτηρίζεται από υπερπληθώρα πληροφοριών και έλλειψη πλαισίου για να τα κατανοήσουμε, ενώ ο αυτοματισμός κάνει την κριτική ικανότητα να φθίνει και ασκείται πίεση για υπερπαραγωγή κειμένων, σε μια συνθήκη όπου το εύρος της προσοχής περιορίζεται. «Η εξέλιξη είναι ταχύτατη οπότε απαιτεί εγρήγορση» είπε και πρόσθεσε: «η ανώτατη εκπαίδευση και η δημοσιογραφία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αργής αλλά επώδυνης κρίσης που δεν έχει τόσο να κάνει με την παραπληροφόρηση, αλλά με κάτι που μπορεί να αποδειχτεί εξίσου διαβρωτικό. Το πρόβλημα σε αυτή την επιστημονική ρύπανση είναι ότι η ύπαρξη πρωτογενούς περιεχομένου είναι ελάχιστη και το περιεχόμενο που παράγεται μοιάζει με γνώση αλλά δεν είναι».

Στις δράσεις του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Νίκος Σαρρής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εργαστήριο Γνώσης, Πολυμέσων και Κοινωνικών Δικτύων, ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ. Το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO) είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» 2021. Πρόκειται για πολυεθνικό κόμβο που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους καθώς και των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε τρεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα).

«Αυτό που έχουμε σκοπό να κάνουμε είναι να διεκπεραιώσουμε τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτές τις τρεις χώρες» είπε ο κ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος των γεγονότων, οι ενέργειες γραμματισμού απέναντι στην παραπληροφόρηση, η ενημέρωση μαθητών σχολείων, η εκπαίδευση επαγγελματιών, η παρακολούθηση της εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας από τις πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η δημιουργία εργαλείων που μπορούν να δώσουν ενδείξεις αξιοπιστίας σε εικόνες ή βίντεο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος