Η τέχνη κατασκευής του χαρταετού… Μια εμπειρία 40 ετών που διαρκώς εξελίσσεται

Η Καθαρά Δευτέρα συμβολίζει την έναρξη της Σαρακοστής και μαζί της μικροί και μεγάλοι αναμένουν το γνωστό έθιμο με το πέταγμα του χαρταετού. Κάθε χρόνο ο ουρανός γεμίζει χρώματα και σχέδια όλων των ειδών, σε ένα έθιμο ιδιαίτερα αγαπητό, που όλοι περιμένουν με χαρά. Για τις οικογένειες το πέταγμα του χαρταετού διαρκεί μερικές ώρες, όμως η διαδικασία κατασκευής του είναι σίγουρα πιο χρονοβόρα και πίσω της κρύβονται αρκετά ανθρώπινα χέρια. Στην βιοτεχνία κατασκευής χαρταετού βρέθηκε η εκπομπή της ΕΡΤ3 “Μέρα με Χρώμα”, μίλησε με τον ιδιοκτήτη της, Νίκο Καρανικόλα και περιηγήθηκε στον χώρο παρακολουθώντας τη διαδικασία κατασκευής.

“Η βιοτεχνία είναι ο τόπος που γίνεται η συναρμολόγηση, υπάρχουν κι άλλοι χώροι στους οποίους υπάρχει μηχάνημα για να κόψει τα πηχάκια για να φτιαχτεί ο σκελετός του χαρταετού”, τόνισε ο ίδιος.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η οικογενειακή βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης πέταξε τον πρώτο της χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα το 1982 κι από τότε συνεχίζει κατασκευάζοντας κάθε χρόνο 80.000 – 100.000 χαρταετούς κι έχοντας εξελίξει πολλά πράγματα όσο περνάνε τα χρόνια, όχι μόνο σχετικά τις παραγγελίες, αλλά και σε σχέση με τον τρόπο παράδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Νίκο Καρανικόλα, σε κάθε χαρταετό υπάρχει έντυπο με οδηγίες και… QR code, που παραπέμπει σε βίντεο ενός λεπτού για το πως φτιάχνονται τα ζύγια, ενώ δίνει και ανεμολόγιο εξηγώντας τις κατάλληλες συνθήκες για το πέταγμα του αετού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος