«Η λύση είναι στη βρύση»: Δράσεις από την ΕΥΑΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Με το σύνθημα «Η λύση είναι στη βρύση. Καθαρό νερό, καθαρές θάλασσες» η ΕΥΑΘ Α.Ε. γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, σε συνεργασία με τον οργανισμό «Aegean Rebreath», που εργάζεται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού θα στηθούν δύο σταντ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή) και στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., όπου θα διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο και προωθητικό υλικό για τη σημασία που έχει η κατανάλωση νερού βρύσης υψηλής ποιότητας αφενός για τον οργανισμό μας και, αφετέρου, για την απορρύπανση των θαλασσών.

Το νερό της βρύσης μας είναι τρεχούμενο, έχει εξαιρετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, είναι υγιεινό και μικροβιολογικά ασφαλές, ελέγχεται 7 µέρες την εβδοµάδα, 365 µέρες τον χρόνο και πληροί τις προδιαγραφές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας. Είναι όμως και φιλικό προς το περιβάλλον, επειδή απλούστατα δεν συσκευάζεται! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 72% των θαλάσσιων απορριμμάτων που συλλέγονται είναι πλαστικά και μάλιστα το 25% αυτών μπουκάλια νερού, όπως δείχνουν οι παράκτιοι και υποβρύχιοι καθαρισμοί της «Aegean Rebreath» στην Ελλάδα.

Κάθε πλαστικό μπουκάλι που καταλήγει στο περιβάλλον χρειάζεται περίπου 450-500 χρόνια για να αποσυντεθεί, ενώ καθώς διαλύεται, διαχέει μικροπλαστικά (τεμάχια πλαστικού πολύ μικρού μεγέθους), πουαποτελούν κύρια πηγή κινδύνου για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Ειδικά για τις παραλίες της Ελλάδας, η «Aegean Rebreath» σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών επιβεβαίωσε την  παρουσία μικροπλαστικών κατά 100% σε όλα τα δείγματα που λήφθηκαν. Μέσω των μικροπλαστικών, χημικοί τοξικοί ρύποι κι άλλοι μολυσματικοί παράγοντες μεταφέρονται παντού στον ωκεανό, για να φτάσουν τελικά στο τραπέζι μας με την τροφική αλυσίδα και την κατανάλωση ψαριών.

Ειδικά στην Καλαμαριά, θα διανέμεται ερωτηματολόγιο για τη συσχέτιση της κατανάλωσης πόσιμου νερού με περιβαλλοντικά θέματα, καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι από τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Παράλληλα, οι δημότες θα παροτρύνονται να ελέγξουν το νερό της βρύσης τους στο διαπιστευμένο, σύγχρονο χημείο της ΕΥΑΘ, για να έχουν με τεκμηριωμένο κι επιστημονικό πλέον τρόπο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που φτάνει στη βρύση τους και να το επιλέγουν προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ, είναι «Επιταχύνοντας την αλλαγή/Accelerating change». Ο ΟΗΕ προτάσσει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας ατομικής και συλλογικής, σε επίπεδο οικογένειας και κοινοτήτων, για την αλλαγή της στάσης μας απέναντι στον τρόπο που χρησιμοποιούμε, καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε το νερό στη ζωή μας.

Η «Aegean Rebreath» είναι ένας συνεταιρισμός κοινωνικού χαρακτήρα, που αναλαμβάνει στοχευμένες πρωτοβουλίες θαλάσσιων καθαρισμών με χαρτογράφηση, αποκομιδή,  συλλογή κι ανακύκλωση θαλάσσιων απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Το 2022 βραβεύτηκε με το «Green Award» του «Economist» και ως η καλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της χρονιάς. Τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΥΑΘ με αντικείμενο τον περιορισμό της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης και την ευαισθητοποίηση των Θεσσαλονικέων σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος