«Η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ λειτουργεί υπέρ των φοιτητών, αλλά με τυπικές διαδικασίες που ορίζονται από το νόμο», τονίζουν Πρύτανης και Διοίκηση της Λέσχης

Η κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ δε λαμβάνει υπόψη της το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της και, επίσης, είναι απαράδεκτο “να στερούνται δικαιούχοι φοιτητές τη σίτιση τους” για να εξυπηρετηθούν σκοποί “αλλότριοι” προς το πανεπιστήμιο, υπογράμμισαν σε συνέντευξη τύπου στην Πρυτανεία, τα μέλη διοικητικού συμβούλιου της φοιτητικής λέσχης του πανεπιστημίου.

“Η πανεπιστημιακή φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ λειτουργούσε και λειτουργεί προς όφελος των φοιτητών” ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της φοιτητικής λέσχης, Νικόλαος Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: “Δεν μπορεί ο φοιτητής να στερείται το δικαίωμα του στη σίτιση – και κανείς δεν την στερείται εάν απλώς εγγραφεί στη λίστα των δικαιούχων – για να χρησιμοποιείται η λέσχη για συνδικαλιστικούς, ή άλλους λόγους, αλλότριους, προς το πανεπιστήμιο”.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα και σήμερα έγινε αποκλεισμός της φοιτητικής λέσχης από φοιτητές και κάποιους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει.

Οι πανεπιστημιακοί που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της φοιτητικής λέσχης ανέφεραν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή από τους 6250 φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι πέρυσι, μόνο 4200 ενεγράφησαν φέτος στη λίστα σίτισης, με αποτέλεσμα η εργολαβία που παρέχει την σίτιση και αμείβεται με τη μερίδα ανά φοιτητή να ανακοινώσει ότι δε θα επαναπροσλάβει, φέτος, το σύνολο του προσωπικού. Τελικώς, όπως υποστήριξαν οι πανεπιστημιακοί, με τη μεσολάβηση της διοίκησης της φοιτητικής λέσχης, η εργολαβία δέχθηκε να τους επαναπροσλάβει όλους (προσέλαβε τους 49 και σε 11 πρότεινε να απασχοληθούν στις ίδιες, ή και σε άλλες θέσεις), αλλά η κινητοποίηση συνεχίζεται.

Ο πρύτανης και τα μέλη της διοίκησης της φοιτητικής λέσχης υπογράμμισαν πως η μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στη λίστα των σιτιζομένων, η οποία είναι ανοιχτή, βοηθά ακόμη περισσότερο στη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Κάλεσαν όσους φοιτητές δεν έχουν υποβάλει αίτηση να εγγραφούν ακόμη και τώρα. Σημείωσαν, ότι με την απλή εγγραφή τους, καθώς καταργήθηκε η κάρτα σίτισης με εισοδηματικό κριτήριο που ξεκινάει από σαράντα χιλιάδες ετησίως, οι φοιτητές που θα αιτηθούν μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα σίτισης άμεσα και μάλιστα να εξασφαλιστούν και περισσότερες ελεύθερες κάρτες σίτισης από την ανάδοχο εταιρεία ακόμη και για φοιτητές που τυπικά δεν δικαιούνται σίτισης.

“Μπορούμε να σιτίζουμε έως 7500 φοιτητές” είπε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Χρυσόστομος Σταμούλης και πρόσθεσε: “Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι υψηλά και τους καλύπτουν σχεδόν όλους, αρκεί να δηλωθούν. Αλλά ακόμη και για τις περιπτώσεις που τα ξεπερνούν υπάρχουν σήμερα διακόσιες ελεύθερες κάρτες, δεν υπάρχει πρόβλημα”.

Με τη λήξη της συνέντευξης τύπου έφτασε έξω από την πρυτανεία πορεία φοιτητών και «εργολαβικών» εργαζομένων στη φοιτητική λέσχη, με αιτήματα “καθολική δωρεάν, δημόσια σίτιση για όλους”, πρόσληψη όλων των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και “μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος