Ετοιμάζεται η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης

Array

Την εκτίμηση ότι το 2018 – 2019 “θα είναι η διετία της εκκίνησης του μεγάλου πρότζεκτ για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης”, διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, επισημαίνοντας ότι ο διαγωνισμός για το master plan έχει ήδη δρομολογηθεί και σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανατεθεί η σχετική μελέτη. “Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά το χωρικό σχέδιο και σε λίγες ημέρες θα πάμε στο δημαρχείο για να συζητήσουμε λεπτομέρειες” διευκρίνισε ο κ.Τζήκας, κατά την παρουσίαση της 83ης ΔΕΘ σε εκπροσώπους του προξενικού σώματος και πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να προέλθει και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

“Είμαστε στη φάση που ετοιμάζουμε με τον δήμο Θεσσαλονίκης το master plan (…) που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2018. Ο περιφερειάρχης βρίσκεται σε αναμονή για να του παρουσιάσουμε το σχέδιο και να συζητήσουμε για τα (πιθανά) χρηματοδοτικά εργαλεία” σημείωσε ο κ.Τζήκας και πρόσθεσε ότι το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί τόσο από εθνικούς πόρους – μέσω της Περιφέρειας – όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ.Τζήκα, ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είπε χαριτολογώντας ότι “τελευταία έχει αρχίσει να αισθάνεται σαν χαρτονόμισμα ευρώ, καθώς το γεγονός ότι η Περιφέρειά του βρίσκεται για τρίτη χρονιά στην πρώτη θέση στην Ελλάδα σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων” δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες για ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων. “Θέλουμε να δούμε τι ακριβώς σκέφτονται (για την ανάπλαση) η ΔΕΘ και ο δήμος Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να εξετάσουμε (…) τι είδους χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι οι φορείς της πόλης θα πρέπει ίσως να διεκδικήσουν όλοι μαζί στήριξη και από την κεντρική κυβέρνηση.

Το χρόνιο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξη και του χώρου του Γ΄Σώματος Στρατού στο εκθεσιακό συγκρότημα της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της εκπόνησης του master plan, επανέφερε για ακόμη μία φορά σήμερα ο ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, επαναλαμβάνοντας ότι κατά την άποψή του “δεν είναι πάρα πολύ σοφό να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μια ενεργός δύναμη όπως η μονάδα ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “ο χώρος της έκθεσης σε μεγάλο βαθμό (θα πρέπει να) είναι συνέχεια ενός μητροπολιτικού πάρκου. Η ανάπλαση θα προσδιοριστεί ουσιαστικά από τη νέα ταυτότητα που πρέπει να έχει η ΔΕΘ (…) και το εκθεσιακό κέντρο θα εκσυγχρονιστεί και σε όψη και σε λειτουργίες”.

To έργο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, αφορά σε project ύψους 120 εκατ. ευρώ, που θα πλαισιωθεί και με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. H υλοποίηση του ειδικού χωρικού σχεδιασμού θα καλύψει όλα τα χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα, ενώ θα δοθεί μεγάλη έμφαση στη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αναφερόταν σε παλαιότερη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΘ – Helexpo.

Σε παλαιότερη ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εταιρείας υπενθύμιζε ότι η πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά τη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού, συνεδριακού και επιχειρηματικού κέντρου, στην έκταση των 180 στρεμμάτων των υφιστάμενων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, καθώς και μητροπολιτικού πάρκου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, απώτερος στόχος της ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου και της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, είναι η υλοποίηση νέου τοπόσημου για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος