Εργαστήριο «Σεισμική ακολουθία 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία: Γεωτεχνικές Αστοχίες και επιπτώσεις στις κατασκευές» από το ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ), διοργάνωσε την αποστολή ομάδας 17 Μηχανικών κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο, στην Τουρκία, το διάστημα 21-25 Απριλίου 2023, στον απόηχο των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου με επίκεντρο το Kahramanmaraş.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Prof. Dr. Murat Altuğ Erberik, Προέδρου της Τουρκικής Ένωσης Σεισμολόγων Μηχανικών (Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği), μέλος της International Association for Earthquake Engineering –I.A.E.E.

Σκοπός της ελληνικής αποστολής ήταν η συλλογή παρατηρήσεων και η ανάλυση κτιρίων που κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, προκειμένου τα ευρήματα να αξιοποιηθούν για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Παράλληλα η ευκαιρία για επιτόπια μελέτη της σεισμικής συμπεριφοράς των κατασκευών υπό σημαντικές σεισμικές επιταχύνσεις -που εν γένει ξεπέρασαν αυτές του σεισμού σχεδιασμού – θα συνεισφέρει σημαντικά ανατροφοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη στρατηγικών με σκοπό την ελαχιστοποίηση των καταστροφικών απωλειών από σεισμούς.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το κλιμάκιο των ελλήνων εμπειρογνωμόνων περιηγήθηκε σε διάφορες τοποθεσίες ενδιαφέροντος: πληγείσες περιοχές του Pazarcik, Gaziantep, Gölbaşı, Adiyaman, Kahranmanmaras, Antakya (Αντιόχεια), Iskenderun, Nurdağı, και Islahiye. Πραγματοποίησε αξιολόγηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς και μελέτησε γεωτεχνικές αστοχίες σε περίπου 500 κτήρια, σιδηροδρομικές τροχιές και βιομηχανικές κατασκευές. Η ομάδα μπόρεσε να εντοπίσει και να εξασφαλίσει φωτογραφικό και άλλο υλικό από κατασκευές ειδικού ενδιαφέροντος.

Η ομάδα των Ελλήνων Μηχανικών συναντήθηκε και συνεργάστηκε στενά με την Πολιτική Προστασία του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας (AFAD) και το Τουρκικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (TDMD). Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό τρόπων για να καταστεί η διαδικασία ανοικοδόμησης κτιρίων πιο αποδοτική και αποτελεσματική, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση αντισεισμικών χαρακτηριστικών σχεδιασμού.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης και την επιστροφή του κλιμακίου, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το ΕΤΑΜ, προγραμματίζει τη διοργάνωση σειράς Επιμορφωτικών Εργαστηρίων για τη μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτήθηκε, ώστε αυτή να γίνει κτήμα των πολλών, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη της αποστολής για τους Έλληνες Μηχανικούς.

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και οι Έλληνες Μηχανικοί προσπαθούν να βρίσκονται στην πρωτοπορία της επιστημονικής και επαγγελματικής γνώσης για τα θέματα ααντισεισμικής προστασίας. Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία, τις επιπτώσεις του οποίου όλοι είδαμε αλλά έπρεπε να μελετηθούν και από κοντά, δίνει σε όλους πολύτιμες πληροφορίες και βοηθά σε αναλύσεις και την παραγωγή νέας γνώσης. Μαθαίνουμε στην πράξη. Το ΤΕΕ μαζί με το ΕΤΑΜ, το ΕΜΠ και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα συμβάλλουμε για να περάσει αυτή η γνώση σε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία. Είναι βασικό μας καθήκον να φτιάχνουμε ασφαλή κτίρια και να ελέγχουμε το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Είναι κυρίως υποχρέωση της Πολιτείας που, σημειώνω, φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ξεκινά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτιρίων».

Πρώτο Εργαστήριο: «Σεισμική ακολουθία 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία: Γεωτεχνικές Αστοχίες και επιπτώσεις στις κατασκευές»

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εμπλουτίζει τη σειρά των Επιμορφωτικών Εργαστηρίων του σε θέματα επιστημονικής – επαγγελματικής αιχμής με διεθνή αναφορά και ανακοινώνει τη διεξαγωγή νέου Εργαστηρίου με τίτλο «Σεισμική ακολουθία 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία: Γεωτεχνικές Αστοχίες και επιπτώσεις στις κατασκευές».

Το Εργαστήριο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ).

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτήθηκε, από την επίσκεψη κλιμακίου 17 εμπειρογνωμόνων από το ΕΜΠ και το ΕΤΑΜ, με την υποστήριξη του ΤΕΕ, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας  κατά το διάστημα 21-25 Απριλίου 2023, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη αυτής της αποστολής.

Κατά την επιτόπια επίσκεψή τους στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της Τουρκίας, τα μέλη της ελληνικής αποστολής συνέλεξαν παρατηρήσεις και στοιχεία από οικιστικά κτίρια και άλλες υποδομές, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν στην ανατροφοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη στρατηγικών για την ελαχιστοποίηση των καταστροφικών απωλειών από σεισμούς και για ανθεκτικότερες κατασκευές στο μέλλον.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 5 μμ – 8μμ, δια ζώσης στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ.

Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα διατεθεί από τα ψηφιακά κανάλια του ΤΕΕ μετά τη διεξαγωγή της. Στη σελίδα των Επιμορφωτικών Εργαστηρίων του ΤΕΕ https://web.tee.gr/seminaria-tee/training-workshops  ο καθένας θα βρει περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος μηχανικών για την εκδήλωση, από τη στιγμή της προδημοσίευσης στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ με σειρά προτεραιότητας, οι εγγραφές έχουν κλείσει. Το ΤΕΕ θα διεξάγει, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το ΕΤΑΜ, νέα αντίστοιχα εργαστήρια το επόμενο διάστημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος