Επίγειοι ψεκασμοί για κουνούπια σε Πεντάλοφο και Άσσυρο – Συστάσεις στους πολίτες

Επίγειοι ψεκασμοί για κουνούπια σε Πεντάλοφο και Άσσυρο. Συστάσεις από τους δήμους στους πολίτες να αποφύγουν την κυκλοφορία και να προστατευτούν.

Από τον Δήμο Ωραιοκάστρου γίνεται γνωστό πως από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, στις 11 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Πενταλόφου του Δήμου Ωραιοκάστρου, επίγεια ακμαιοκτονία με την μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV), για την καταπολέμηση των κουνουπιών, από τον ανάδοχο του έργου παρουσία αρμοδίων υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για προληπτικούς λόγους συνιστάται πολίτες και ζώα να μην κυκλοφορούν καθ’ όλη την διάρκεια των ψεκασμών στην περιοχή. Οι ψεκασμοί θα αρχίσουν από την περίμετρο της Κοινότητας Πενταλόφου στις 11 το βράδυ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΚΜ, οι πολίτες συνιστάται να κλείσουν πόρτες και παράθυρα των κατοικιών τους, να φροντίσουν με όλους τους δυνατούς τρόπους (κλιματιστικά, ανεμιστήρες κ.λπ.) να κρατήσουν το εσωτερικών των κατοικιών τους δροσερό και να φροντίσουν να μην είναι εκτεθειμένα στους εξωτερικούς χώρους είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια). Επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας. Επίσης, αντίστοιχη μέριμνα συστήνεται να ληφθεί και για οικόσιτα και κατοικίδια ζώα.

Ψεκασμοί και στον οικισμό της Ασσήρου

Σύσταση για μη κυκλοφορία πολιτών στον οικισμό της Ασσήρου στις 1/9 λόγω ψεκασμών ακμαιοκτονίας.

Μετά από τη σχετική συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Λαγκαδά απευθύνει ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της κοινότητας της Ασσήρου να αποφύγουν οποιαδήποτε κυκλοφορία στην περιοχή τους την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 23.00 και μετά, καθώς θα πραγματοποιηθούν έκτακτοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών, λόγω εμφάνισης κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου.

Πρόκειται για επίγειους ψεκασμούς ακμαιοκτονίας υπέρμικρου όγκου (ULV) που πραγματοποιείται για τη δραστική μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της δράσης διαπιστωθεί η παρουσία πολίτη στον δρόμο, τότε ο υπεύθυνος είναι υποχρεωμένος να σταματήσει τον ψεκασμό ώστε ο πολίτης να μην έρθει σε επαφή με το ψεκαστικό υγρό.

Η διακοπή του ψεκασμού ωστόσο περιορίζει τη δράση του.

Κατά τη διάρκεια των ψεκασμών οι πολίτες συστήνεται να κλείσουν πόρτες και παράθυρα στα σπίτια τους και να τα διατηρήσουν δροσερά είτε με τη χρήση ανεμιστήρων, είτε με τη χρήση κλιματιστικών.

Ειδική μέριμνα οφείλεται να δοθεί για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα οι κάτοικοι οφείλουν να φροντίσουν να μην αφήσουν αντικείμενα οικιακής χρήσης (ρούχα, παιχνίδια), εκτεθειμένα σε εξωτερικό χώρο, ενώ πρέπει να μεριμνήσουν και για τη μεταφορά οικόσιτων ζώων σε κλειστό χώρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος