Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ κατά ΦΟΔΣΑ για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας

Array

Αιχμές κατά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας διατυπώνει με ανακοίνωση του το τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι σε επίσκεψη της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου που έχει συστήσει ο δήμος Παύλου Μελά, όπου βρίσκεται ο ΣΜΑ, διαπιστώθηκαν τα εξής:

– O ΣΜΑ δέχεται απορρίμματα από δήμους που δεν προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας του (Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού και όλου του νομού Πιερίας λόγω προβλήματος του ΧΥΤΑ Πιερίας).

– Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία κατά την ημέρα ελέγχου για την ποιότητα των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

– Υψηλή συγκέντρωση σκόνης και αιωρούμενων σωματιδίων στον χώρο εκφόρτωσης των απορριμμάτων (κλειστός χώρος).

– Υπήρχε διαρροή υγρών από τα σταθμευμένα κοντέινερ με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται τόσο εντός του χώρου του ΣΜΑ, όσο και εκτός αυτού.

«Ο ΦοΔΣΑ ως υπεύθυνος της εγκατάστασης, αντί να σχεδιάζει νέες μονάδες με ΣΔΙΤ, οφείλει να διαφυλάξει την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στη μονάδα και των κατοίκων της περιοχής και να φροντίσει η μονάδα να πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται από την αδειοδότησή της» αναφέρει το τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και σημειώνει ότι ο ΦοΔΣΑ έχει να επιδείξει «πενιχρά έως ανύπαρκτα» αποτελέσματα στην πρόληψη, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση απορριμμάτων. Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο ΦοΔΣΑ, «επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή για την υλοποίηση έργου (ΜΕΑ Δυτικού Τομέα) με ΣΔΙΤ χωρίς να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια εύρεσης κοινοτικών ή εθνικών πόρων (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ κλπ). Σπουδή που εγείρει πολλά ερωτηματικά και που χρήζει επιπλέον επεξηγήσεων».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος