Δώδεκα υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια το 2017 στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 35 υπερβάσεων το χρόνο, που ορίζει ο νόμος.

Δώδεκα υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου για τα αιωρούμενα σωματίδια (50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) κατέγραψε το 2017 ο σταθμός μέτρησης του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, που είναι εγκατεστημένος στην οροφή του πολιτιστικού κέντρου της δημοτικής κοινότητας Ευκαρπίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 35 υπερβάσεων το χρόνο, που ορίζει ο νόμος.

Στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρεται ότι το σύνολο των υπερβάσεων για το 2017 παρατηρήθηκε τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Δεκέμβριο), γεγονός που καταδεικνύει τη συνεισφορά της καύσης ορυκτών καυσίμων, ή ξύλων για θέρμανση, στη σωματιδιακή ρύπανση της περιοχής. Ωστόσο, τις ημέρες που παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των ανώτατων ορίων, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν κατά κανόνα αυξημένες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, γεγονός που φανερώνει ότι δεν υπάρχει συστηματική συνεισφορά τοπικών φαινομένων στη σωματιδιακή ρύπανση της περιοχής.

Γενικά, επεισόδια ρύπανσης και υπερβάσεις των ορίων παρατηρούνται τις ημέρες κατά τις οποίες σημειώνεται αυξημένη παραγωγή σωματιδίων (π.χ. λόγω αυξημένης συνεισφοράς από τζάκια, αυτοκίνητα, πυρκαγιές, ή κάποιο άλλο συμβάν) ενώ συνυπάρχουν μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη συγκέντρωση των ρύπων στον αέρα (χαμηλές ταχύτητες ανέμου, θερμοκρασιακές αναστροφές, κλπ.).

Συνολικά, τα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης στην περιοχή της Ευκαρπίας το 2017 ήταν παρόμοια με τα προηγούμενα δύο έτη, χωρίς να παρατηρούνται αυξητικές τάσεις ούτε στο ετήσιο μέσο όρο, ούτε στον αριθμό των υπερβάσεων.

Ο Δήμος Παύλου Μελά επισημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται μετρήσεις σε όλες τις περιοχές του Δήμου με φορητό αναλυτή αιωρούμενων σωματιδίων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ