Δήμος Ωραιοκάστρου: Αναβίωση παραδοσιακού γάμου Μικρασιάτισσας με Θρακιώτη στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με ιδιαίτερες ερμηνείες και χορευτικά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων» αναβίωσαν παραδοσιακό γάμο Μικρασιάτισσας με Θρακιώτη. Η πρωτότυπη μουσικοχορευτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, Μαρία Γελαϊτζόγλου, η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή του συλλόγου στη διατήρηση και την ανάδειξη των παραδόσεων και των εθίμων του τόπου και ευχαρίστησε την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου, που υποστήριξε την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Δήμος Ωραιοκάστρου: Αναβίωση παραδοσιακού γάμου Μικρασιάτισσας με Θρακιώτη στη Ν. Φιλαδέλφεια

Στη συνέχεια η χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, Βάσω Μουρατίδου, εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης του γάμου Μικρασιάτισσας με Θρακιώτη. «Οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και στη συνέχεια προστέθηκαν και πρόσφυγες από την Θράκη, ήταν φυσικό, να έρθουν κοντά, να συνεργαστούν, να κάνουν φιλίες, να αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν και να παντρευτούν μεταξύ τους, αποδεχόμενοι και σεβόμενοι τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής του καθενός. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της αναβίωσης αυτού του γάμου που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ιστορίας της Νέας Φιλαδέλφειας», είπε.

Η κ. Μουρατίδου τόνισε επίσης πως το νυφικό που χρησιμοποιήθηκε για την αναβίωση του γάμου χρονολογείται από το 1904 και δώρισε στην «Εστία Φιλαδελφέων» η οικογένεια Κάκαρη.

Δήμος Ωραιοκάστρου: Αναβίωση παραδοσιακού γάμου Μικρασιάτισσας με Θρακιώτη στη Ν. Φιλαδέλφεια

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονα, π. Κυριάκος Φωτιάδης, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι μια κοινωνία να διατηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις της.

Τα συγχαρητήριά τους στα μέλη της «Εστίας Φιλαδελφέων» για την όμορφη αναβίωση του παραδοσιακού γάμου εξέφρασαν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Ζάπρα, που εκπροσώπησε τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, Νίκος Γιαϊλατζόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση άνοιξε με παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς που παρουσίασαν οι μικροί χορευτές της «Εστίας Φιλαδελφέων», με την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου, Βάσως Μουρατίδου.

Αύριο, Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023, στις 9 το βράδυ, η «Εστία Φιλαδελφέων» παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Μένουμε πάντα παιδιά» με αποσπάσματα από διάφορες ελληνικές ταινίες πού έμειναν ως αξέχαστες ατάκες μέχρι σήμερα και χορογραφημένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.

Πηγή: Δήμος Ωραιοκάστρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος