Ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Μέρα με χρώμα» ο κ. Βασίλης Γάκης, αναπληρωτής Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Ο κ. Γάκης τόνισε πως η ημέρα αυτή δεν αποτελεί γιορτή, αλλά είναι μία επέτειο που καθιερώθηκε το 1977 με απόφαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αποτελώντας μία από τις πρώτες Παγκόσμιες ημέρες που θέσπισε ο οργανισμός, ενώ αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες, την έμφυλη βία και τις διακρίσεις κατά των γυναικών. “Ακόμα και μέσω του τομέα της τέχνης γίνεται η προσπάθεια να δοθεί έμφαση στο ακραίο φαινόμενο της γυναικοκτονίας” επισήμανε ο Αντιδήμαρχος δίνοντας παραδείγματα από τον κινηματογράφο και άλλες μορφές τέχνης.

Από την πλευρά της η κα. Αθηνά Τερζή, που εργάζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε πως “η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία μέρα μνήμης και απολογισμού των αγώνων που έγιναν για την ισοτιμία των γυναικών, για ισότητα και ίσα δικαιώματα στη ζωή. Δεν αποτελεί γιορτή, αλλά γίνεται προσπάθεια αφύπνισης του κόσμου μέσω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την ημέρα αυτή”. “Η εκδήλωση που παρουσιάζουμε έχει τίτλο “οι απουσίες στη ζωή και στην τέχνη” είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες”, επισήμανε η κα. Τερζή που μίλησε στην εκπομπή στη διάρκεια ενός δρώμενου- παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Την ίδια ώρα στο άγαλμα Βενιζέλου μέλη της απεργιακής 8 Μάρτη έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τη θέση των γυναικών στο ελληνικό γίγνεσθαι.

Οι διαδηλώτριες έθιξαν τα ζητήματα της ανισότητας, των συνθηκών στους χώρους εργασίας των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης της βίας, που φθάνει στη γυναικοκτονία. Συλλογικότητες και οργανώσεις πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο.

Διαβάστε για την εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης «Απουσίες στη Ζωή και στην Τέχνη» εδώ.

Ρεπορτάζ: Όλγα Νίκου, Λία Χριστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος