Σε σπίτια εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Δύο γυναίκες πρόσφυγες, μητέρα και κόρη, φιλοξενεί εδώ και λίγες μέρες μια κοπέλα στο διαμέρισμά της στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα πάσχει από καρκίνο και μαζί με την κόρη της ζουν πλέον σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον, στη ζεστασιά ενός σπιτιού, μακριά από το κέντρο φιλοξενίας όπου διέμεναν τον τελευταίο καιρό. Εκεί μπορεί πια η ζωή τους να βρει μια κανονικότητα και η καρκινοπαθής γυναίκα να ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες στις οποίες πρέπει να υποβληθεί.
Η παραπάνω είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις των 27 ανθρώπων, που βρήκαν μέχρι στιγμής στέγη στο πλαίσιο του προγράμματος REACT, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 600 προσφύγων σε 100 μισθωμένα διαμερίσματα και άλλων 60 σε φιλοξενούσες οικογένειες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Μέχρι στιγμής ενοικιάστηκαν πέντε διαμερίσματα, δύο στον δήμο Θεσσαλονίκης, ισάριθμα στον δήμο Νεάπολης – Συκεών και ένα στον δήμο Καλαμαριάς ενώ πρόσφυγες φιλοξενούνται και σε τρεις οικογένειες, δύο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και μία στην Καλαμαριά. “Εξακόσια άτομα που αντιστοιχούν στα 100 διαμερίσματα είναι σταγόνα στον ωκεανό για το σύνολο των προσφύγων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης” δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ωστόσο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, επισήμανε ότι “το νερό μπήκε στο αυλάκι” και συμβόλαια ενοικίασης υπογράφονται πλέον κάθε μέρα.
Επόμενη φάση, κατά τον Γιάννη Μπουτάρη, είναι η απασχόληση των προσφύγων. “Κάθε χρόνο έρχονται στην Κεντρική Μακεδονία εργάτες γης από την πΓΔΜ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες. Φέτος ήταν 15 με 20.000 άτομα” σημείωσε ο δήμαρχος και ανέφερε ότι πρότεινε στον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αντί να έρχονται άτομα από τις γειτονικές χώρες να απασχολούνται πρόσφυγες σε αγροτικές εργασίες, εφόσον το επιθυμούν.
Οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς τάχθηκαν υπέρ της ένταξης και άλλων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα REACT αλλά και της παράτασης του προγράμματος και πέραν του 2017.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος