Θεσσαλονίκη: Συναυλία για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στο Μέγαρο Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμά τη μνήμη των 149 θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

Ο όρος ‘Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη’ ή αλλιώς η ‘Σφαγή του Χορτιάτη’ αναφέρεται στη μαζική δολοφονία 149 Ελλήνων της μαρτυρικής αυτής κωμόπολης, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναικόπαιδα, από Ναζί και Ταγματασφαλίτες, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, ως αντίποινα για το χτύπημα του ΕΛ.ΑΣ. σε ένα γερμανικό αυτοκίνητο. Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και η Κ.Ο.Θ. ανέθεσαν στον πολυβραβευμένο Βρετανό συνθέτη David Bruce τη δημιουργία ενός νέου έργου, αφιερωμένου στη μνήμη όλων αυτών που έφυγαν τόσο άδικα και μαρτυρικά από τη ζωή εκείνη την αποφράδα ημέρα. Το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα ζωντανό μνημείο για τα θύματα του Χορτιάτη που θα μπορεί να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της γης και να κάνει γνωστή σε όλους τη Σφαγή.

Η συναυλία ολοκληρώνεται απολύτως ταιριαστά με την ‘Όγδοη Συμφωνία’ του Σοστακόβιτς, η οποία γράφτηκε τη χρονιά του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, και περιγράφει τη φρίκη ενός πολέμου εκφράζοντας τον πόνο από τα μαρτύρια των αθώων θυμάτων του, δίνοντας μια στάλα παρηγοριάς στο τέλος.

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024
ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

Σοπράνο: Χρύσα Μαλιαμάνη
Διεύθυνση ορχήστρας: Leo McFall

Χορωδία: Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου
Διδασκαλία: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος