Η ποντιακή προσφυγική μνήμη ζωντανεύει στο Ωραιόκαστρο μέσα από σπάνια εκθέματα, φωτογραφίες και μαρτυρίες. Στο επίκεντρο, ένα συγκλονιστικό βιωματικό δρώμενο για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, που προκάλεσε έντονη συγκίνηση.
Mέσα από τη βιωματική δράση «Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο» η λεωφόρος Δημοκρατίας μετατράπηκε σε ένα ανοιχτό μουσείο, με βιτρίνες καταστημάτων να φιλοξενούν προσφυγικά κειμήλια. Την έναρξη της έκθεσης κήρυξε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, αποκαλύπτοντας το πρώτο έκθεμα.
Ακολούθησε βιωματική πορεία, κατά την οποία ηθοποιοί – αφηγητές διάβασαν πραγματικές μαρτυρίες και κείμενα για τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και τη δημιουργία μιας νέας πατρίδας, με το κοινό να ακολουθεί τη διαδρομή.
Παράλληλα, ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του κτηρίου όπου θα στεγαστεί η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων. Ευχαρίστησε την ΕΠΩΦ για τη διαχρονική διατήρηση και προστασία της συλλογής, τον λογοτέχνη Δημήτριο Παπαδόπουλο – Σταυριώτη για το κείμενο της βιωματικής διαδρομής, την επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα, την μουσειολόγο Μελίνα Παπαδοπούλου, τον σκηνοθέτη Γιάννη Γεωργιάδη, το υπουργείο Πολιτισμού για την αιγίδα του, την ΕΡΤ3, καθώς και τους επαγγελματίες της Λεωφόρου Δημοκρατίας που παραχώρησαν τις βιτρίνες των καταστημάτων τους.

Η δράση ολοκληρώθηκε με πυρρίχιο χορό από μέλη της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.
Ο κ. Τσακίρης στάθηκε στον συμβολισμό της μετατροπής του κεντρικού δρόμου της πόλης σε μια έκθεση «χωρίς πόρτα και χωρίς εισιτήριο», τονίζοντας ότι τα κειμήλια αποτελούν φορείς μνήμης, ζωής και παράδοσης.
Στον ιδιαίτερο μουσειολογικό χαρακτήρα της έκθεσης αναφέρθηκε η μουσειολόγος, Μελίνα Παπαδοπούλου. Η έκθεση «Στις Αποσκευές της Μνήμης» αξιοποιεί τις βιτρίνες των καταστημάτων ως προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους. Η βιτρίνα, όπως σημείωσε, βρίσκεται στο όριο ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο, ανάμεσα στο εσωτερικό και τον δρόμο. Έτσι, ο περαστικός δεν χρειάζεται να αναζητήσει την έκθεση.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις συμπληρωματικές εκφάνσεις: τη φωτογραφική έκθεση αρχείου, τα εκθετήρια στις βιτρίνες των καταστημάτων και την τρισδιάστατη χωρική εγκατάσταση.

Το πρόγραμμα
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων «Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://oraiokastro.gr/apo-ton-ponto-sto-oraiokastro-amon-t-akoimeton-kantilan-festival-pontiakon-ekdiloseon-maios-oktovrios-2026-programma-ekdiloseon/
Το Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων «Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ρεπορτάζ: Κέλλυ Καπακτσόγλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος