Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση ενάντια στην κοπή δέντρων με 14 συλλήψεις

Αναστάτωση προκλήθηκε στις 7:00 το πρωί της Δευτέρας 13 Μαρτίου, όταν μέλη οικολογικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην κοπή 41 δέντρων από το σημείο.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας , η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 14 προσαγωγές, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ανάμεσά τους, είναι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη βία, ενώ οδηγούνται στον Εισαγγελέα ποινικής δίωξης με την αυτόφωρη διαδικασία.

Τα δέντρα αυτά (41 λεύκες) χαρακτηρίζονται επικίνδυνα από τον δήμο Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό αποφασίστηκε η κοπή τους και η αντικατάστασή τους με διπλάσιο αριθμό δέντρων, «υγιών και καταλληλότερων για την περιοχή και το κλίμα της πόλης».

Είχαν προηγηθεί μηνύσεις πολιτών και παρέμβαση Εισαγγελέα για το θέμα. Την Παρασκευή απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής, σχετικά με το πάγωμα της διαδικασίας κοπής των δέντρων.

Στο μεταξύ, τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση, είχε εκφράσει νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε επικοινωνία που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη μαζί”

“Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε σήμερα τις απίστευτες σκηνές άσκησης αστυνομικής βίας εναντίον πολιτών και του συναδέλφου δημοτικού Συμβούλου, Μιχάλη Τρεμόπουλου, στο κέντρο της πόλης, όταν προσπάθησαν να αποτρέψουν την κοπή δέντρων, στην οποία επιδίδεται το τελευταίο διάστημα  η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη είναι η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη σε αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.Έχουμε εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή μας στην ακατάσχετη και αδικαιολόγητη κοπή 4.000 δέντρων, την οποία σχεδιάζει η Διοίκηση του Δήμου, έχουμε ζητήσει επαρκή αιτιολόγηση για κάθε ένα δέντρο που κόβεται και άμεση αναπλήρωση όσων δέντρων υπάρχει πράγματι λόγος να απομακρυνθούν.

Η Διοίκηση του Δήμου οφείλει να εγκαταλείψει τον καταστροφικό σχεδιασμό της που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο Πράσινο.

Συμπαραστεκόμαστε στους συμπολίτες μας και καταγγέλλουμε  την απρόκλητη αστυνομική βία και καταστολή που ασκήθηκε για άλλη μία φορά σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, όπως συνηθίζει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία.

Καλούμε τον κ. Ζέρβα να αναλάβει τις ευθύνες του ως Δήμαρχος και να πάρει θέση απέναντι στην αστυνομική βία και στην καταστολή που ασκήθηκε αναίτια εναντίον των συμπολιτών μας.

Να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως οι συμπολίτες μας που έχουν προσαχθεί βιαίως στο αστυνομικό τμήμα.

H Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί” Κατερίνα Νοτοπούλου σε επικοινωνία της με το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε τις απαράδεκτες εικόνες στο κέντρο της πόλης και την άσκηση βίας κατά των πολιτών και του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου Μ. Τρεμόπουλου.

Σε επικοινωνία της με τον κ. Τρεμόπουλο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί.

Τέτοια γεγονότα αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και εκθέτουν τόσο τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και την ΕΛΑΣ”, καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος