Θεσσαλονίκη: Στον Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ το τρίτο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας

Στον Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ (Mohamed Mbougar Sarr) και το «La Plus secrète mémoire des hommes» απονέμεται το φετινό βραβείο Γκονκούρ (Choix Goncourt) της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η γενική πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Sandrine Mouchet, κατά τη χθεσινοβραδινή δεξίωση για την επέτειο της 14ης Ιουλίου, στον κήπο της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος, στην Καλαμαριά.

Στη φετινή διαδικασία επιλογής συμμετείχαν εννέα πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα και περίπου 100 φοιτητές. Οι συμμετέχοντες διάβασαν τα τέσσερα μυθιστορήματα της τελικής λίστας του Βραβείου Goncourt και συζήτησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους τέσσερις συγγραφείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς: με τον Mohamed Mbougar Sarr για το βιβλίο «La Plus secrète mémoire des hommes», με τον Ζορ Σαλαντόν (Sorj Chalandon) για το «Enfant de salaud», με τον Louis-Philippe Dalembert για το «Milwaukee Blues» και με την Christine Angot για το «Le Voyage dans l’Est». Με 5 ψήφους σε σύνολο 11 (έναντι 3 για το Milwaukee Blues, 2 για το Enfant de salaud, 1 για Le Voyage dans l’Est), το μυθιστόρημα του Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ κερδίζει το φετινό «Choix Goncourt» της Ελλάδας.

Το Βραβείο Γκονκούρ, όπως υπενθύμισε η κ. Μουσέ, είναι το πιο πολυπόθητο λογοτεχνικό βραβείο στη Γαλλία. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το βραβείο έχει διεθνοποιηθεί: ορισμένα γαλλικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει το «Choix Goncourt», όπου οι φοιτητές από κάθε χώρα επιλέγουν τον δικό τους νικητή. Στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 2019, στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. βρισκόμαστε στην τρίτη διοργάνωση). Κάθε χρόνο, τα ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια καταρτίζουν μια κριτική επιτροπή γαλλόφωνων φοιτητών, από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ή και όχι), οι οποίοι και επιλέγουν το αγαπημένο τους μυθιστόρημα.

Η Ελλάδα -και φέτος- επιλέχθηκε από την Ακαδημία Γκονκούρ (Académie Goncourt), στη Γαλλία, μαζί με άλλες τρεις χώρες, για το Βραβείο των φοιτητών των επιτροπών του Choix Goncourt: οι φοιτητές που το επιθυμούσαν, έστειλαν μια λογοτεχνική κριτική για το βιβλίο του νικητή της Ελλάδας, το «La Plus secrète mémoire des hommes», στους τρεις κριτές από τη Θεσσαλονίκη (Bernard Cuomo, Στελίνα Τρωιάννου και Stéphanie Wehreim), οι οποίοι και ανέδειξαν νικητή για φέτος τον Νικόλα Παπαγεωργίου, φοιτητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο νικητής θα έχει την τύχη να προσκληθεί στο Παρίσι για την ανακήρυξη του Prix Goncourt, στις 3 Νοεμβρίου, και να συμμετάσχει στο δείπνο, στο μυθικό Drouant!

Η γενική πρόξενος της Γαλλίας ευχαρίστησε τους φοιτητές και τους καθηγητές για την αφοσίωσή τους, επισημαίνοντας πως «μια πραγματική κοινότητα έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτόν το διάσημο και συναρπαστικό θεσμό», ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι οι φοιτητές που συμμετείχαν αγάπησαν τη σύγχρονη λογοτεχνία της Γαλλίας, τις μεταξύ τους ανταλλαγές αλλά και τους νέους ορίζοντες που τους έχει ανοίξει.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος