Θεσσαλονίκη: Στο πλευρό 401 ανθρώπων από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες η ΑΡΣΙΣ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Πρόγραμμα ολιστικής υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με τίτλο «Face to Face», στο οποίο συμμετείχαν 401 άτομα, υλοποίησε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Κατά τη διάρκεια των 18 μηνών λειτουργίας του προγράμματος, 239 άντρες και 162 γυναίκες υποστηρίχθηκαν με διάφορους τρόπους προκειμένου να ανταπεξέλθουν με ικανοποιητικό τρόπο στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται κατά κανόνα για Έλληνες (273) και άλλους ανθρώπους με καταγωγή από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Νιγηρία, τη Γεωργία, το Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μεσήλικες και παιδιά είναι όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης. Οι περισσότεροι είναι άντρες και γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 50 μέχρι 73 ετών, ακολουθούν οι ηλικίες από 41 μέχρι 49 ετών κι αμέσως μετά κατατάσσονται τα ανήλικα παιδιά ευάλωτων οικογενειών.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό τους προφίλ, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι περισσότερο ευάλωτες είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες (με αρχηγό συνήθως γυναίκα), οικογένειες με τουλάχιστον τρία παιδιά, όσοι έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, άνεργοι, πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές μακροχρόνιες ασθένειες ή αναπηρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος, που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη πρόκληση κατά την υλοποίησή του, ήταν η λειτουργία των ομάδων ποικίλης θεματολογίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι ομάδες Μαγειρικής, «ΣΙΝΕ – Feel», κατασκευών «Μικρές Δημιουργίες, η «Ώρα του Καφέ», καθώς και τα εργαστήρια εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και σε δικαιώματα και παροχές, όπως το εργαστήριο «Γνώση και Διεκδίκηση». Μεγάλη συμμετοχή επίσης είχε το εργαστήριο Αισθητικής και στη συνέχεια οι «Δουλειές του Κεφαλιού».

Ο αναλυτικός απολογισμός του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ με τίτλο «Εναλλακτικοί τρόποι ενδυνάμωσης και υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων» την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων- Cisco.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, (Φωτογραφία ΑΡΣΙΣ: Στιγμιότυπο από το κοινό τραπέζι που διοργάνωσαν τον περασμένο Μάιο οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο Μαγειρικής του προγράμματος «Face to Face» από κοινού με τους εθελοντές και τους εργαζόμενους της Κοινσεπ «Επόμενη Στάση»)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος