Θεσσαλονίκη: Στα μπλε «ντύθηκε» ο Λευκός Πύργος- «Τα φώτα είναι στραμμένα στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρόληψη»

Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη και το μνημείο του Λευκού Πύργου φωταγωγήθηκε συμβολικά στα μπλε.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη διαβήτη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο φωτισμών διεθνών μνημείων και στόχος είναι να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Θεσσαλονίκη: Στα μπλε «ντύθηκε» ο Λευκός Πύργος- «Τα φώτα είναι στραμμένα στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρόληψη»

Ο κ.Δημήτρης Σκούτας, διαβητολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη διαβήτη, μίλησε στο ertnews.gr και έδωσε το δικό του μήνυμα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την έγκαιρη διάγνωσή του και την αντιμετώπιση.

«Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε σε όλο τον κόσμο είναι η ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη. Γενικότερα συστήνουμε σε όλο τον κόσμο να ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή και άσκηση και περισσότερο στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ουσιαστικά από τη στιγμή που εμφανιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης, να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση. Για να αποφύγουμε τις επιπλοκές. Με την τεχνολογία που υπάρχει η ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη έχει αλλάξει.

Έχουμε όμως μία αύξηση στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, δεν ξέρω αν ευθύνεται και ο Covid, αλλά από χρόνια σε χρονιά έχουμε περισσότερα περιστατικά με διαβήτη τύπου 1. Περίπου 1.200.000 είναι τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα. Το καλό είναι ότι είμαστε σε μία περίοδο με φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής, δηλαδή φάρμακα που θωρακίζουν την καρδιά και τα νεφρά. Επομένως τα φώτα είναι στραμμένα στην έγκαιρη διάγνωση στην πρόληψη, στη σωστή διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη».

Αναφορικά με το αν οι πολίτες είναι ενημερωμένοι για αυτό το ζήτημα:

«Είναι και θέμα χαρακτήρα. Πρέπει να υπάρχει μια «συμμαχία» μεταξύ του θεραπευτή υγείας και το άτομο με διαβήτη, να βάλουν κοινούς στόχους και να τους πετύχουν. Πρέπει να κατανοήσει το άτομο, γιατί πρέπει να κάνει την προσπάθεια και να γίνεται ο έλεγχος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος